Реформа тарифоутворення для розподілу електроенергії призведе не тільки до оновлення енергосистеми, але і створить значно більше можливостей для нових інвестицій як з-за кордону, так і з України та новий поштовх до приватизації. Про це розповів старший юрист CSIS, економіст Владислав Іноземцев на вебінарі «The Challenge of Ukraine’s Energy Security: Grid Modernization», організованому Міжнародним центром податків та інвестицій (ITIC).

На думку міжнародного експерта, основне обґрунтування впровадження стимулюючого тарифу в Україні - покращення технічних можливостей української електричної системи і українських електромереж.

«Електромережі дуже застаріли і фактично знаходяться на межі краху. У найближчі роки в цей сектор необхідно вкласти мільярди доларів або євро. Для того, щоб адаптувати енергосистему до нових умов, які викликані зростанням відновлюваної енергії», - зазначає Іноземцев.

Другим важливим аспектом переходу на нове тарифоутворення є стимуляція процесу приватизації. Експерт каже, що серед українських та іноземних інвесторів є зацікавленість у приватизації державних обленерго. Але без переходу на стимулюючий тариф, ці активи будуть дуже дешевими.

«Якщо методологія RAB реалізується, загальна ринкова вартість державних підприємств зростає. Якщо держава вирішить продати їх, вона зможе отримати в 10 разів більше грошей, ніж у нинішніх умовах», - каже експерт.

Владислав Іноземцев каже, що впровадження RAB-моделі полягає в тому, щоб знайти свого роду механізм компенсації інвестицій. Експерт вважає, що RAB-тариф треба застосовувати до інвестицій в «старі» активи обленерго і до нових інвестицій.

«Уряд України впродовж кількох років фактично пропонував застосовувати цей метод тільки до нових інвестицій, що не дуже ефективно. Енергетичним компаніям необхідні гроші для ремонтів, щоб модернізувати інфраструктуру мереж», - каже економіст.

Нагадаємо, раніше член правління європейської асоціації ОСР E. DSO Руд Берндсен стверджував, що реформа RAB-тарифу має задовольнити споживачів і інвесторів та стимулювати інвестиції в електромережі.