Це стало можливим після підписання контракту з Центренерго на постачання вугілля з цих шахт. Вугілля буде реалізовуватися за ціною імпортного паритету, що відповідає європейській ціною значно нижчою, ніж газ або вугілля держшахт.

Про це заявив Дмитро Сахарук, генеральний директор ДТЕК Енерго, в прямому ефірі «Свобода Савіка Шустера».

«В результаті довгих, складних переговорів, при посередництві Офісу Президента і Міністерства енергетики, 10 липня був підписаний договір на поставку українського вугілля на українські теплоелектростанції Центренерго. За ціною, яка транспарентна, без корупції і показує, що шахтарі можуть заробляти гроші в Україні. Ціна, за якою буде поставлятися вугілля, буде прив'язана до імпортного паритету (Роттердам +). Ніде в Україні придбати на більш вигідних умовах Центренерго не зможе, тому що це на 20% дешевше ніж вугілля державних шахт, на 10% дешевше, ніж газ і головне – тут немає корупції», - сказав Сахарук.

За його словами, при такому ціноутворення неможливо додати ніяку маржу ніякому посереднику. Він уточнив, що з понеділка вийдуть в лаву перші шахтарі Добропіллявугілля, до кінця тижня компанія почне першу відвантаження вугілля на ТЕС Центренерго.

“Ось це я називаю вирішенням питання, а не всі маніпуляції з боку тих, хто адміністративним втручанням в енергетичну галузь завів її в глибоку кризу і привів до незатребуваності українського вугілля,», - заявив Сахарук.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У свою чергу, глава комітету енергетики та ЖКГ ВРУ Андрій Герус, який ще недавно виступав з різкою критикою ціни на вугілля за формулою Роттердам +, позитивно оцінив завершення цього контракту.

«Дійсно хороша новина, що контракт підписаний, вугілля буде поставлятися і державна компанія буде купувати його у ДТЕК за чесною і європейською ціною, - сказав Герус.

«Я радий, що сьогодні перемогла історична справедливість. Сьогодні було підтверджено, що ціна на вугілля, яка була розрахована за формулою Роттердам+ і яка зафіксована в контракті з Центренерго, є найбільш справедливою і європейською ціною за вугілля», - додав Сахарук.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. За підсумками минулого року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд гривень, у 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд гривень).

Після зміни менеджменту з серпня «Центренерго» переорієнтувалася з вугілля держшахт на вугілля з Росії, який закуповувався через посередників, близьких до Коломойському.

На початку травня під час наради в Минэкоэнерго в. о. міністра Ольга Буславец розкритикувала «Центренерго» за відмову від закупівлі вугілля державних шахт, борги перед шахтарями і початок закупівель природного газу в компанії «Юнайтед Енерджі», близькою до олігарху Ігорю Коломойському, яка стала найбільшим імпортером електроенергії з Росії після так званої «поправки Геруса» за відкриття прямих поставок з РФ.

17 червня поточного року Кабмін визначив пріоритетним використання вугілля вітчизняного виробництва при виробництві електричної енергії на українських теплоелектростанціях, зокрема компанії «Центренерго». Тоді прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що тепер державне «Центренерго» буде активно закуповувати вугілля державних шахт.

Нагадаємо, формула "Роттердам +" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Член комітету ВР по енергетиці та ЖКГ Михайло Волинець стверджував, що завдяки дії формули "Роттердам +" шахтарі додатково отримали 10 млрд грн.