Верховна Рада схвалила за основу і в цілому постанову Кабінету міністрів про новий адміністративний поділ України. Наявні 490 районів було ліквідовано, натомість утворено нові.

Джерело: Постанова Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів".

Згідно з документом, в Автономній республіці Крим та областях буде створено 129 районів, з них 17 - на тимчасово окупованій території АРК, Донецької та Луганської областей.

Відповідне рішення підтримало 238 народних обранців.

У постанові зазначено, що кордони районів встановлюються по зовнішньому кордону територій сільських, селищних, міських територіальних громад, що входять до складу відповідного району.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Дане розпорядження також вплине на місцеві вибори: до відповідних органів ліквідованих районів обиратися посадовці вже не будуть. Центральну виборчу комісію зобов'язали врахувати це і провести необхідний обсяг робіт.

Згідно з документом, адміністративна реформа районів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей буде проведена після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України.

Верховна Рада, фото: Офіс президента
Верховна Рада, фото: Офіс президента

У постанові зазначається, що утворення нових районів не вимагає додаткових витрат з державного або місцевих бюджетів. Однак наскільки це положення відповідатиме практиці доведеться ще з'ясувати.

За попередніми оцінками, зменшення кількості районних рад призведе до зниження витрат місцевих (районних) бюджетів: у 2021 році - на 1,4 млрд грн, у 2022 році - на 1,4 млрд грн, а в 2023 році - на 1,5 млрд грн.

Таким чином, уряд перейшов до нового етапу реформи децентралізації по формуванню субрегіонального рівня, на якому планується втричі скоротити кількість районів.

Однак далеко не всі українці з радістю прийняли нововведення. Наприклад, 2 липня жителі Васильківського району прийшли на мітинг під Верховну Раду, оскільки не задоволені новим проєктом територіально-адміністративного поділу. Згідно з ним, Васильківський район зникне з карти Київської області, а районний центр зміститися в Фастів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ДТЕК в Київській області скоротив середній час ліквідації аварій і поліпшив енергопостачання.

Як повідомляв портал Знай.ua, Киянка посадила Порошенка в "зелену галошу".

Також Знай.ua писав про переїзд родини Володимира Зеленського не куди-небудь, а на дачу, на якій відпочивав Віктор Ющенко.