Народні депутати, чиї дії призвели до поглиблення кризи на ринку електричної енергії, намагаються перекласти провину на сектор відновлюваної енергетики. Таку думку в авторській колонці для видання «Економічна правда» висловив співзасновник «Української асоціації відновлюваної енергетики» Ігор Тинний.

«Трохи більше року тому партія «Слуга Народу» активно критикувала закупівлю вугілля за схемою «Роттердам+», а я тоді попереджав, що реформа (недо)ринку електричної енергії призведе до більш тяжких наслідків. Зараз, коли відбувається небачений раніше грабіж ринку традиційної енергетики, нардепи намагаються виставити в ньому винними маленький сектор відновлюваної енергетики», — написав Тинний.

За його твердженням, щомісячний збиток від зловживань на ринку електроенергії становить 1 млрд грн.

Тинний уточнює, що мова йде про закупівлі держкомпаніями палива за завищеними цінами, штучне заниження прогнозних обсягів виробництва ВДЕ, заниження тарифів «Укренерго», фіктивне завищення обсягів споживання електроенергії за регульованою ціною та інше.

При цьому окремі депутати, на думку Тинного, намагаються перекласти вину за створення кризи на інвесторів ВДЕ, які нібито «отримують надприбутки».

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

«Надприбутки забезпечують не СЕС і ВЕС. Саме прибуткова справа — завести лояльних людей в регулятор НКРЭКУ і на державних монополістів — «Енергоатом» і «Центренерго». Це гра для дорослих хлопчиків», — каже співзасновник «Української асоціації відновлюваної енергетики».

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.

10 липня за дорученням Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам+».

Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів — біржа TTF.