Про це заявив народний депутат України Муса Магомедов.

За словами депутата, детективи НАБУ почали роботу за його зверненням щодо зловживань на держпідприємстві «Східний ГЗК», яке є найбільшим виробників сірчаної кислоти, але терпить збитки із-за продажу ресурсу виключно через посередників.

«Наскільки я знаю, НАБУ зареєструвало звернення і, по-моєму, вже визначило детективів, які цим питанням займаються», - повідомив Магомедов.

Він також підкреслив, що збитки держпідприємства в умовах, коли ціни на сірчану кислоту ростуть, виглядають підозріло, і з цим потрібно розібратися.

«Чому, коли сірчана кислота зростає в ціні в 2 рази, а сірка падає в 2 рази, чому замість того, щоб заробляти, вітчизняні виробники сірчаної кислоти терплять збитки, - з цим питанням потрібно розбиратися далі», - вважає Магомедов.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше Муса Магомедов звернувся в НАБУ з приводу порушень на держпідприємстві «Східний ГЗК», яке продає свою продукцію - сірчану кислоту - виключно через посередника, в результаті чого державі було завдано збитків на 137 млн грн.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на поставки сірчаної кислоти. Офіційною причиною стала нібито захист вітчизняного виробника. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов зросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку. Це, в свою чергу, призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту з-за квот на імпорт можна лише у обмеженого кола постачальників, якими, як правило, є приватні компанії, а не державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Експерти та представники профільних асоціацій наполягають на необхідності негайного скасування обмежень на імпорт сірчаної кислоти та олеуму для нівелювання ризиків недообеспечения підприємств-споживачів критично важливим для них сировиною, а також створення умов для руйнування корупційних схем, які на фоні введення квот були збудовані навколо державних підприємств-виробників сірчаної кислоти.