Група депутатів звернулися в Державне бюро розслідувань (ДБР) з проханням розпочати розслідування щодо посадових осіб НКРЕКП і «Центренерго» за фактом нанесення державним підприємствам «Енергоатом» і «Гарантований покупець» збитків через схем «торгівлі повітрям».

Про це повідомив народний депутат Михайло Волинець, оприлюднивши у Facebook копію відповідного звернення.

«НКРЕКП має відношення до схем «торгівлі повітрям». Наслідком таких угод стали збої в роботі українських ТЕС і накопичення вугілля на складах. У поєднанні з імпортом ресурсів з Росії - це стало причиною масштабної кризи в сучасному вуглепромі», - написав Волинець.

Він підкреслив, що попередні висновки робочої групи по створенню Тимчасової слідчої комісії ВР також підтверджені Антимонопольним комітетом, який 29 липня звинуватив НКРЭКУ в бездіяльності і створення правил ринку, що допускають подібні маніпуляції.

«Невиконання головою та членами НКРЭКУ своїх посадових обов'язків призвело до суттєвих фінансових втрат державних підприємств «Енергоатом» і «Гарантований покупець», - йдеться у зверненні депутатів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Тільки за останні кілька місяців, за твердженням депутатів, збитки держпідприємств, з мовчазної згоди НКРЭКУ, склали понад 0,5 млрд грн.

Нагадаємо, 29 липня АМКУ встановив ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції у бездіяльності НКРЕКП на оптовому ринку електричної енергії.

За тиждень до цього журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» випустили розслідування про так званою схемою «торгівлі повітрям». Вони стверджували, що схема дозволяла знаходиться під контролем групи «Приват» компанії «Центренерго» заробляти мільярди за рахунок маніпуляція на балансуючому ринку, завдаючи тим самим шкоду держпідприємствам «Енергоатом» і «Гарантований покупець».

Згідно з розслідуванням, можливість продавати «повітря» і заробляти на цьому створив регулятор - НКРЕКП.

Вперше схема «торгівлі повітрям» була описана в лютому 2020 у виданні «Бізнес-Цензор». Тоді депутат Олексій Кучеренко заявив, що схема стала можливою завдяки змінам до правил ринку електроенергії, які пролобіював Андрій Герус.

Також співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний звинуватив Геруса у свідомому покритті схем «торгівлі повітрям» на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО).