Національна комісія з питань регулювання транспорту (НКРТ) зможе верифікувати затверджені «Укрзалізниці» і Адміністрації морських портів в частині тарифоутворення та її створення стане першим кроком у реформуванні транспортної галузі. Про це заявив президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

«НКРТ зможе верифікувати дані, які дає Укрзалізниця, морські порти, перевірити їх з точки зору економічної логіки і здорового глузду, і дати незалежну експертизу. І почати тарифоутворення. В тому числі і тарифоутворення. Я думаю, що вони будуть проводити експертизу і фінансових планів Укрзалізниці, Адміністрації морських портів, інвестиційних планів цих компаній», - сказав Каленков.

За його словами, створення НКРТ стане першим кроком у реформуванні транспортної галузі, перш за все, «Укрзалізниці».

"Є ще кілька векторів, за яким потрібно рухатися з точки зору розвитку транспорту. Це реформування «Укрзалізниці» як мінімум, це демонополізація тих сегментів «Укрзалізниці», які можливо. Це поділ на пасажирські і вантажні перевезення, цей поділ, виділення вагонів, принаймні, вантажних вагонів в окремі компанії, можливо, їх приватизація, це допуск приватної тяги, це, можливо, навіть поділ «Укрзалізниці» на кілька компаній, які б надавали послуги по тязі. Навіть залишаючись державними, вони будуть створювати між собою якусь конкуренцію. Ось тільки тоді наша вся ця система інфраструктурна, яка дуже відстала, яка стримує розвиток економіки, буде трансформуватися», - вважає Каленков.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський на прес-конференції з нагоди першої річниці президентства заявив, що до питання реформи «Укрзалізниці» повернуться через місяць після закінчення карантину, зазначивши, що зараз вона існує тільки на папері.

У свою чергу в. о. голови правління «Укрзалізниці» Іван Юрик вважає, що «Укрзалізниці» необхідна реформа і розподіл бізнесів, оскільки нинішня бізнес-модель компанії себе вичерпала.