Для спрощення підключення нових об'єктів бізнесу до електромереж, необхідні капітальні інвестиції в мережі, залучити які можливо при впровадженні стимулюючого тарифу (RAB-тарифу). Про це розповіла Ганна Дерев'янко, директор Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

"Простота і вартість підключення-це два пункти, які далекі від ідеалу в Україні. Варто відзначити, що є навіть кейси, коли новим компаніям, щоб відкрити бізнес в Україні, треба витратити 10% від загального бюджету проекту на підключення до мереж», - підкреслила керівник Асоціації.

На думку Дерев'янка, якщо говорити про спрощення підключення до мереж, вирішити питання можуть тільки масштабні інвестиції в розвиток електромереж, збільшення запасу потужності, оновлення інфраструктури. Таким чином, підприємцю не потрібно буде засмучувати і оплачувати електроінфраструктуру під свій бізнес, а значить, і ціна підключення буде менше.

"Всім відомо, що наші мережі зношені дуже сильно і вимагають капітальних інвестицій, що можливо при впровадженні стимулюючого тарифу. Це спричинить за собою оновлення мереж, скорочення кількості ремонтів і приведення індексу SAIDI (відключень у хвилинах на користувача) до європейських норм і показників», - підкреслили в ЄБА.

Раніше, в ЄБА заявляли, що істотні інвестиції в модернізацію мереж, що в кінцевому рахунку позитивно позначиться на рівні енергопостачання. В Асоціації пропонували впроваджувати стимулюючий тариф за європейською методологією-ставка повернення інвестицій на рівні WACC, яка нараховується на всі активи операторів систем розподілу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Нагадаємо, стало відомо, що Міненерго також відправив НКРЕКП лист з проханням прийняти RAB-тариф за європейською методологією.