Європейська Бізнес Асоціація закликає владу якомога швидше прийняти і оприлюднити всі нормативно-правові акти, що забезпечують запуск Національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Таку думку оприлюднив комітет ЄБА з питань промислової екології та сталого розвитку, пише ГМК центр.

"Затягування із запуском національної схеми торгівлі квотами на викиди парникових газів шкодить репутації України як надійного учасника глобальних процесів зі зміни клімату, а також збільшує ризики можливого застосування до продукції з України прикордонного вуглецевого коригування-Carbon Border Adjustment Mechanism", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, закон» Про основи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів " Верховна Рада прийняла в грудні 2019 року. Прийняття законопроекту стало першим етапом впровадження торгівлі парниковими квотами в Україні.

Разом з тим, на думку експертів асоціації, тепер важливо чітко визначити, яка структурна одиниця буде наділена повноваження з контролю. Крім того, необхідно розробити порядок ведення Єдиного реєстру з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"В іншому випадку закон не зможе запрацювати з січня 2021, як заплановано», – впевнені в асоціації.

Нагадаємо, запуск національного ринку торгівлі квотами на викиди СО2 став необхідний у зв'язку з прийнятим на початку 2020 року в Євросоюзі European Green Deal. Його основною метою є досягнення кліматичної нейтральності європейського континенту до 2050 року.

В якості одного з інструментів нової кліматичної політики ЄС розглядається введення так званого механізму прикордонної вуглецевої коригування (Carbon Border Adjustment Mechanism). По суті, це спеціальний податок на викиди вуглецю, який планується застосовувати до продукції, що імпортується в ЄС з країн, які не приділяють належної уваги зменшенню викидів СО2.

Підписавши в 2014 році угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання щодо імплементації низки документів, пов'язаних з протидією зміні клімату. Одним з таких документів є Директива №2003/87 / ЄС про встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів.