Адвокати сторони захисту у справі "Роттердам+" планують оскаржити рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро (НАБУ) про припинення розслідування справи.
Про це вони повідомили в ефірі телеканалу Newsone.
"З моменту отримання офіційного рішення про призупинення воно буде нами оскаржене через суд як незаконне», - повідомила адвокат Наталія Дригваль.
За словами адвоката Ірини Одинець, Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає ні мінімального, ні максимального терміну, на який справа може бути зупинена.
«З урахуванням того, як вона була припинена, нишком, я думаю, що ця справа буде припинена до тих пір, поки її не затьмарить інший інфопривід». - зазначила Одинець.
Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі "Роттердам»" і правоохоронці не змогли передати справу до суду. За 3,5 роки, які тривало розслідування, НАБУ не знайшла підтвердження того, що дія формули завдала збитків.
У розслідування були залучені 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їх роботу за період розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-голови НКРЕКП Дмитра Вовка.
Наприкінці червня 2020 року інформацію про відсутність висновків експертизи, яка встановила б збитки від дії «Роттердам+» підтверджував і сам голова САП Назар Холодницький.
Колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе також заявив, що у справі «Роттердам +» немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.
Формула "Роттердам »" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.
Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 р.. І по поточний момент діє при визначенні вартості природного газу для населення. Цей принцип - так звана формула "Амстердам »" - в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.