Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) можуть покласти відповідальність за провал розслідування у справі «Роттердам+» на Службу безпеки України, чий науково-дослідний інститут протягом року проводить експертизу на предмет нанесення формулою збитків.


Про це у своїй колонці на сайті «Цензор.Ні " пише політолог Кирило Сазонов.


"За фактом антикорупційне співтовариство крайнім робить главу СБУ Івана Баканова, на якого в разі чого повісять «роттердамське» фіаско. Адже, якщо СБУ не зробить негативну експертизу, то справа і до суду не дійде. Якщо все-таки зробить, але суд стане на бік адвокатів (які мають численні офіційні експертизи незалежних організацій, що підтверджують обґрунтованість формули), то підуть звинувачення в непрофесіоналізмі, а то і умисному саботажі з боку СБУ», - пише Сазонов.


На думку політолога, помилка Баканова була в тому, що науково-дослідний інститут СБУ, який спеціалізується аж ніяк не на економіко-енергетичних питаннях, а на розробці спецтехніки та обладнання для антитерористичних підрозділів, взагалі взявся за експертизу економічної теми.


"Втім, у грі" Знайди крайнього " у Баканова є право на хід у відповідь. Адже з чого раптом в НАБУ взяли, що експерти СБУ повинні їх покірно задовольнять? Не здивуюся, якщо найближчим часом експертиза СБУ все-таки з'явиться. Але ні НАБУ, ні САП вона не сподобається", - підсумував Сазонов.
Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі "Роттердам»" і правоохоронці не змогли передати справу до суду. За 3,5 роки, які тривало розслідування, НАБУ не знайшла підтвердження того, що дія формули завдала збитків.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще


У розслідування були залучені 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їх роботу за період розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-голови НКРЕКП Дмитра Вовка.
Наприкінці червня 2020 року інформацію про відсутність висновків експертизи, яка встановила б збитки від дії «Роттердам+» підтверджував і сам голова САП Назар Холодницький.


Колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе також заявив, що у справі «Роттердам +» немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.


Формула "Роттердам »" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.


Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 р.. І по поточний момент діє при визначенні вартості природного газу для населення. Цей принцип - так звана формула "Амстердам »" - в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.