Про це пише Політека.

"Знаючі люди стверджують, що Сажієнко і Петрашко познайомилися задовго до приходу останнього в уряд, під час перебування його роботи заступником гендиректора агрохолдингу UkrLandFarming. Сажієнко на той час очолював управління приватизації "продовольчо-зернової корпорації України". Вже тоді вони взаємовигідно співпрацювали потай від свого керівництва. У чому спільний інтерес Петрашка і Сажієнка на сьогодні, здогадатися неважко. По-перше, встановити контроль над тіньовими фінансовими потоками Держпраці. Це десятки тисяч доларів щодня, які йдуть по вертикалі знизу вгору. По-друге, якщо вигідно використовувати законодавчі механізми, можна налагодити отримання постійної ренти з бізнесу через "уповноважених решал"".

Як пише видання, значимість державної служби з праці, яка раніше займалася переважно розслідування нещасних випадків на виробництві і невиплатами зарплат на великих підприємствах, різко посилилася з введенням в 2018 році драконівських штрафів за порушення трудового законодавства, зокрема за неоформлених працівників. Одночасно Служба трудових інспекторів Держпраці отримала право без попередження навідуватися на будь-який об'єкт господарювання, і під виглядом допитливого клієнта або здобувача роботи, розпитувати співробітників про те, як платять зарплату, чи дають частину в конвертах та ін. А потім робити висновки про застосування штрафних санкцій.

"Вже зараз з'явився цілий пласт таких посередників, які домовляються, наприклад, про "замовні" програші Держпраці в судах по нарахованих санкціях (близько 90% штрафів оскаржується) або про потрібних формулюваннях у відомчих актах. Варіантів - безліч. Для того, щоб система запрацювала в повному обсязі і без перебоїв, Сажієнко проводить масштабну кадрову ротацію, розставляючи на важливі посади своїх довірених осіб.

У ЗМІ повідомляють, що вже як мінімум в 7 областях йдуть судові процеси з питання незаконних звільнень або скасування конкурсів за призначеннями. «Занос Сум йде по всіх областях. А там, де у Сажієнка виникають збої, Петрашко "форматує ситуацію" через бюрократичні можливості Міністерства. Партнери працюють в єдиному ритмі. На Кабміні з'являється все більше "схемних " документів".

Популярні новини зараз
Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Як повідомляли ЗМІ, раніше міністр економіки і сільського господарства Ігор Петрашко та в.о. голови Державної служби України з питань праці Віталій Сажієнко вирішили організувати невеликий гешефт на місцевих виборах. У компетенції інспекторів державної служби України з питань праці на територіях перебуває право виписувати Припис (для суду) про зупинку підприємства комунального господарства, в якому використовуються машини з підвищеною системою безпеки. Наприклад, Ліфтове господарство. У визначеному місті раптово виявляється "системне і катастрофічне порушення техніки безпеки експлуатації машин у ліфтовому господарстві" і суд приймає рішення (за приписом Інспектора Держпраці) опломбувати всі ліфти в місті: "до усунення загроз і неполадок".
Кошмаринг мерів, влаштований Петрашком за допомогою Держпраці, в підсумку призведе до масштабного бунту міст проти уряду і Президента напередодні місцевих виборів.