Про це він повідомив 27 серпня в ефірі «Радіо НВ».

«Якщо ми говоримо про цю експертизу, яка видана нещодавно. Якщо коротко, експерту не приставилось можливим встановити – чи обґрунтована формула чи ні. І це трохи дивно, той же експерт установи (раніше – прим.) видав експертизу, що збитки встановлені», - повідомив Ситник.

Директор НАБУ вважає, що комплексна експертиза СБУ від серпня 2020 року ніяким чином не спростовує тих висновків, які були покладені в основу підозр по цій справі.

Він нагадав, що в у слідства є інший висновок експерта СБУ про начебто наявність 19 млрд грн збитків, однак не за весь час формули, а за окремі періоди.

«Це сума, яка на думку слідства встановлена і яку ми можемо скерувати до суду», - заявив Ситник.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Наразі, за словами директора НАБУ, справа зупинена до отримання відповідей на запити про міжнародну правову допомогу, і між детективами й прокурорами триває дискусія щодо її подальшої перспективи.

Ситник також заявив, що не згоден з оцінками експертів і народних депутатів, що слідство провалило справу «Роттердам+»

Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі «Роттердам +». НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

НАБУ і особисто директор бюро Артем Ситник визнали, що слідству не вдалося експертно підтвердити наявність збитків. 20 серпня відразу кілька незалежних один від одного джерел повідомили, що фінальна експертиза у справі «Роттердам +», виконана Службою безпеки України, не підтвердила наявність збитків від дії формули.

Раніше ряд інших державних експертиз, що проводяться в тому числі за зверненням НАБУ, також встановили відсутність будь-яких збитків від дії формули.

Розслідування у справі «Роттердам +» почалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів. Загальні витрати державного бюджету на проведення розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка.

Формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.