Офіс генерального прокурора вивчить можливість початку досудового розслідування за фактом продажу Державною компанією "Центренерго" 4,6 млрд кВт.година електроенергії за заниженою ціною підконтрольній групі "Приват «компанії» Синтез Ойл".

Про це повідомив екснародний депутат Геннадій Москаль, оприлюднивши на Facebook копію заяви про вчинення кримінального правопорушення, направлену в офіс генпрокурора громадською Асоціацією «Народ України проти корупції».

"Прошу почати розслідування за фактом розкрадання державного майна в особливо великих розмірах посадовими особами ПАТ "Центренерго", - йдеться у зверненні Геннадія Москаля до генпрокурора Ірини Венедиктової.
За даними Асоціації, 14 серпня «Центренерго» продала 4,6 млрд кВт-год підконтрольній Ігорю Коломойському компанії за ціною 1,07 грн/кВт.год (при заявленій собівартості на рівні 1,62 грн/кВт.година).

"Таким чином державі завдано збитків на суму 4,9 млрд грн», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, починаючи з липня 2019 р., «Центренерго» знаходиться під операційним контролем групи «Приват» Контроль був встановлений після призначення Кабінетом Міністрів главою компанії Володимира Потапенка. Це сталося в той час, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.

Після цього "Центренерго" почала закуповувати вугілля через близькі до "Привату" компанії та реалізувати з дисконтом всю вироблену електроенергію підприємствам цієї групи.

Для ефективної приватизації «Центренерго», яка запланована на II кв. 2021 р., Міністерство енергетики запропонувало об'єднати генерувальну компанію з найбільш ефективними державними вугільними шахтами. На поточному тижні очікується створення міжвідомчої робочої групи для вибору оптимальної моделі об'єднання.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус В інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що приватизація компанії повинна відбутися разом з сировинною базою. Для цього, за його словами, перед приватизацією потрібно перспективні державні шахти об'єднати з «Центренерго».

Також за передачу «Центренерго» державних вугільних шахт виступив генеральний директор генерувальної компанії Олександр Корчинський. На його переконання, це дозволить поліпшити фінансовий стан компанії та відповідно підвищити її вартість.