Пропонована "Укрзалізницею" уніфікація тарифів на вантажні перевезення призведе до зростання тарифів і субсидування аграріїв коштом підприємств гірничо-металургійного комплексу.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна. Великі плани. Як Володимир Жмак реформуватиме "Укрзалізницю".

РБК-Україна зазначає, що реалізація ідеї про введення єдиного тарифу на вантажоперевезення залізницею продовжить практику перехресного субсидування в УЗ, коли збитки від перевезень одних вантажів покриваються коштом прибутку від перевезення інших. Зокрема, це стосується перевезення руди і ЗЕРНОВИХ.

"Перевезення різних категорій вантажів вимагає абсолютно різного навантаження на інфраструктуру "Укрзалізниці". Це добре видно на прикладі зернових і руди. Так, при перевезенні руди використовується 3 тис.км шляхів і 25 станцій, а при перевезенні ЗЕРНОВИХ – 18 тис. км шляхів і 500 станцій. Крім того, в Україні є безліч малодіяльних станцій, єдина функція яких – обслуговування довколишніх зернових елеваторів. Витрати на їх утримання високі, а доходи, навпаки, низькі», - пояснюється в матеріалі.

Уніфікація тарифів для перевезення тих же зернових і руди призведе до перехресного субсидування.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Простіше кажучи, коштом прибутку від перевезення руди будуть покриватися збитки від перевезення зерна. А це йде врозріз із заявленим новим главою компанії на ринкові підходи», - підкреслює РБК-Україна.

Нагадаємо, раніше експерший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко заявив, що від стабільної роботи «Укрзалізниці» залежить вся економіка країни, і в умовах кризи не можна піднімати тарифи на вантажоперевезення, оскільки це вдарить по базових галузях.

Водночас у першій енергетичній асоціації України заявили, що підвищення тарифів на вантажоперевезення залізницею збільшить логістичні витрати вугледобувної галузі на 3,5 млрд грн на рік і негативно вплине на роботу енергетичної системи країни.