"Метінвест", найбільший Гірничо-металургійний холдинг України, під тиском Антимонопольного комітету вимушено погодився взяти на себе добровільні обмеження для отримання опосередкованого контролю над ЗАТ "Шахтоуправління" Покровське "(Покровськ), ТОВ "збагачувальна фабрика" Свято-Варваринська "(с.Сергіївка) І ТОВ" Шахтобудівельна компанія " (М. Покровськ, все – Донецька обл.).


"Метінвест змушений був піти на пропозицію безпрецедентних зобов'язань в рамках концентрації Шахтоуправління «Покровське» як результат півторарічного розгляду заяви в АМКУ, в ході якого Антимонопольним комітетом були проаналізовані дані за чотири роки (замість необхідних законодавством двох). Однак, на думку групи, навіть такий ґрунтовний аналіз не виявив свідчень можливих негативних наслідків для ринку від заявленої концентрації. Але АМКУ все одно залишився на безкомпромісній позиції і вийшов з вимогою жорстких зобов'язань для «Метінвест», які Група розцінює як надмірні і не відповідають інтересам галузі.

Зокрема, зобов'язання продажу за ринковими цінами в умовах низьких цін і високої собівартості виробництва фактично означає, що Шахтоуправління "Покровське" у складі Групи Метінвест буде змушене продавати вугілля третім особам собі у збиток.


Як наголошується в повідомленні АМКУ, "Метінвест" має намір не допускати необґрунтованої відмови від реалізації концентрату коксівного вугілля ШУ "Покровське" незв'язаним компаніям, застосовувати ринкові ціни і забезпечити мінімум 10% частку таких сторонніх продажів. Крім того" Метінвест "готовий протягом трьох років надавати АМКУ раз на півроку не пізніше 20 лютого і 20 серпня інформацію про обсяги виробництва і постачання на ринок концентрату ШУ" Покровське " в натуральному і вартісному вираженні із зазначенням споживачів і цін реалізації.
У "Метінвест" допускають, що дії АМКУ інспіровані третіми особами, які не зацікавлені в стабільному розвитку українського гірничо-металургійного комплексу.


"Не виключено, що безпрецедентні зобов'язання, до яких АМКУ фактично підвів групу "Метінвест" в процесі розгляду заяви про придбання Шахтоуправління "Покровське", обумовлені тиском з боку окремих фінансово-промислових груп, зацікавлених у стагнації Шахтоуправління "Покровське". З жалем констатуємо, що в даній ситуації Антимонопольний комітет зайняв необґрунтовано жорстку позицію щодо найбільшої гірничо-металургійної компанії країни, яка до того ж є одним з найбільших платників податків до бюджету України", – підкреслили в "Метінвесті".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще


Ш / у" Покровське " - найбільший в Україні виробник коксуючого вугілля. Обсяг видобутку рядового вугілля в 2019 році на підприємстві склав 5 млн т., в той час як до економічної кризи 2014-2016 років обсяг видобутку досягав 8,3 млн т.