Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пропонує перепідпорядкувати Державну компанію "Укргідроенерго" Уряду України. Це призведе до одноосібного контролю за підприємством з боку Шмигаля, пише Апостроф.

Глава Уряду України Шмигаль реалізує план щодо фактичного захоплення "Укргідроенерго" за спиною президента Володимира Зеленського. Тим самим справа "Укргідроенерго" завдає шкоди іміджу Зеленського. Президент постає в образі корупціонера, який заробляє на державній компанії. Також складається враження, що президент є співучасником рейдерського "Укргідроенерго".

Захоплення "Укргідроенерго" є спробою отримати контроль за останнім прибутковим підприємством енергетичної галузі. Збиток "Укренерго" склав 18 млрд.грн за перше півріччя 2020 р., збиток НАЕК "Енергоатом" - 2,65 млрд. грн, збиток "Центренерго" - 493 млн грн. "Укргідроенерго" закінчила перше півріччя 2020 р.з чистим прибутком 1,3 млрд грн і заплатило до бюджету 1 млрд. грн дивідендів.

Перепідпорядкування "Укргідроенерго" призведе до того, що компанія може стати банкрутом. Водночас "Укргідроенерго" є одержувачем міжнародних кредитів Європейського інвестиційного банку. Умови отримання кредитів передбачають, що до повернення кредитів не може бути ні реорганізації, ні об'єднання, ні поділу, ні інших дій з компанією.

У разі прийняття остаточного рішення про перепідпорядкування "Укргідроенерго" уряд Дениса Шмигаля порушить міжнародні домовленості України та ЄС. Зокрема угода про асоціацію між Україною та ЄС не дозволяє Кабміну управляти майном таких підприємств як "Укргідроенерго". Діяльність "Укргідроенерго" може бути підпорядкована Мінфіну, Мінекономіки або Міненерго.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

На даний момент уряд демонструє низьку ефективність і лобізм при управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами. Уряд на чолі з Денисом Шмигалем приймав спірні рішення щодо діяльності компанії "Енергоатом", що призвело до накопичення 20 млрд.грн боргів"Енергоатомом".

Група народних депутатів фракції "Слуга народу" звертатися до прем'єра Дениса Шмигаля та т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславець з вимогою роз'яснити причини швидкого та непрозорого перепідпорядкування єдиного прибуткового державного підприємства електрогенерації.

Компанія "Укргідроенерго" є ключовим учасником ринку електроенергії для забезпечення поставок електроенергії населенню в ранковий і вечірній час-пік (7.00-10.00 і 18.00-21.00). Зараз компанія демонструє ефективну і прибуткову діяльність. Перепідпорядкування "Укргідроенерго" призведе до занепаду компанії і відмови ЄБРР і Світового банку фінансувати проекти будівництва нових ГЕС і ГЕАС.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль працював у компанії "ДТЕК Західенерго".