Власник сигаретної компанії Tedis Борис Кауфман зміг уникнути штрафу, який наклав на фірму Антимонопольний комітет України, після особистої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, стверджує головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Підтримка сигаретної монополії компанії "Tedis Україна" – одна з найочевидніших корупційних схем за участю президента Володимира Зеленського. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Журналіст у вигляді списку виклав хронологію подій останнього року: від публічної боротьби з тютюновою монополією і до рішення про створення єдиного оператора на тютюновому ринку, яке, на його думку, розвернуло курс на монополізацію тютюнового бізнесу.

"Оскільки Зеленський обіцяв перемогти корупцію, сталося ось що:

У листопаді 2019 року АМКУ наклав новий штраф на суму 6,5 млрд грн на всіх учасників монополії, зокрема 3,4 млрд – безпосередньо на саму Tedis. На той момент Офіс президента підтримав голову АМКУ [Юрія] Терентьєва, ще б пак, адже "нові обличчя" обіцяли розламати "старі схеми".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Але 23 травня в Одесі відбулася зустріч голови СБУ Івана Баканова із власником Tedis Борисом Кауфманом. Це було початком зближення нової влади з Tedis.

10 червня за позовом АМКУ Господарський суд Києва наклав арешт на рахунки Tedis на суму 3,4 млрд грн. Кауфмана, здавалося, поставили в безвихідне становище, треба платити.

3 липня на особисту вимогу президента Зеленського голову АМКУ Юрія Терентьєва звільнили з посади. А новою головою АМКУ призначили подругу сім'ї президента Ольгу Піщанську – юристку із Кривого Рогу, якої в парламенті ніхто не знав, її вимагав призначити особисто сам Зеленський.

5 липня відбулася особиста зустріч президента Зеленського з Кауфманом в Одесі в ресторані "Риба". Жодного штрафу Tedis у бюджет платити не став. Про що Зеленський говорив із Кауфманом, його пресслужба не повідомила.

13 липня суд першої інстанції скасував рішення про накладення арешту на рахунки Tedis. Антимонопольний комітет чомусь не оскаржив цього рішення відразу після ухвалення.

19 серпня – апеляційну скаргу на це незаконне рішення Антимонопольний комітет подав за п'ять тижнів! Якусь разючу завзятість подруга сім'ї президента Піщанська виявила, аби не забрати в бюджет мільярдів Кауфмана. Очевидно, це неможливо без спеціальної команди самого президента.

Вересень 2020-го. Минуло 10 місяців із моменту накладення штрафу АМКУ. Міжнародна компанія "Імперіал Тобакко" заплатила накладений штраф у розмірі 460 млн грн, а от Tedis удається не платити ані копійки досі", – написав Бутусов.

Він зазначає, що "Слуга народу" не ліквідувала сигаретної монополії, а навпаки, передала цей бізнес "під особистий контроль" Зеленського. Бутусов вважає, що у справі Tedis АМКУ грає на боці монополіста, а Кауфман має абсолютну підтримку МВС, СБУ й Офісу генпрокурора і розв'язує з новим президентом питання так само, як розв'язував їх зі старими президентами.

"З огляду на таку потужну підтримку самого президента Кауфману платити 3,4 млрд не доведеться, а якщо й доведеться, то явно не в державний бюджет", – резюмував Юрій Бутусов.

Зе-коррупция: почему Зеленский позволил Кауфману не платить в бюджет штраф в 3,4 миллиарда? Поддержка сигаретной...

Geplaatst door Юрий Бутусов op Maandag 21 september 2020

9 вересня Кабмін підтримав створення національного оператора на ринку тютюнових виробів. Як зазначили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, документ розроблено Мінекономіки спільно з Мінфіном.

Як пише видання LB.ua, згідно із проєктом рішення, Кабмін надає статус "національного оператора на ринку тютюнових виробів" одній юридичній особі. Фактично такий "національний оператор" стає приватним монополістом-оптовиком з офіційним статусом. Виробники сигарет повинні будуть продавати йому всю свою продукцію для оптової дистрибуції. Вибирати "оператора" будуть за прописаними в постанові критеріями. Зараз критерії прописано так, що під них може підпасти лише одна компанія – "Tedis Україна", зазначає автор статті Сергій Шуліка.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура заявляв, що міністр економіки Ігор Петрашко лобіював інтереси "Tedis Україна" і його необхідно звільнити.