Міністерство енергетики України пропонує доповнити проєкт державного бюджету на 2021 рік пунктом про виділення коштів у розмірі 11,55 млрд грн для фінансової підтримки ДП «Гарантований покупець», щоб підприємство мало змогу здійснювати оплати за вироблену зелену електроенергію.

Як повідомляється на сайті міністерства, виконання умов Меморандуму про порозуміння з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел також є одним із пріоритетних напрямків роботи міністерства.

«Передбачається виділити у держбюджеті на наступний рік 11,55 млрд грн. для того, щоб держава мала змогу виконувати свої зобов’язання перед інвесторами», - зазнаає відомство.

Міністерство нагадує, що така необхідність прописана законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який імплементує умови Меморандуму, і передбачає видатки з держбюджету на фінансову підтримку «Гарантованого покупця» для оплати «зеленої» електричної енергії у розмірі не менше 20% прогнозної виробітки електроенергії.

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності закон № 810-IX, який підписав президент України Володимир Зеленський. Завдання закону-реалізувати основні положення меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та іноземними інвесторами у ВДЕ.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Закон передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників "чистої" електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) та інші норми. Зазначені заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно.

Крім того, закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ – в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.

У свою чергу меморандум передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи з серпня цього року.

28 вересня депутати фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону» Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (№4151).

Законопроектом пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярдів для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками "зеленої" енергетики.

Після випуску ОВДП гроші будуть передані в якості субсидії НЕК "Укренерго", щоб ця компанія змогла погасити свій борг перед ДП «Гарантований покупець», а та – перед виробниками електроенергії з ВДЕ.