Але прийняті НКРЕКП параметри стимулюючого регулювання не дозволяють провести реформу для здешевлення приєднання. На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Національної ради реформ.

«Міністерство підтримує більшість ініціатив зі спрощення приєднання електроустановок замовників до електричних мереж. Частина цих ініціатив вже реалізується», – зазначила Ольга Буславець.

Ольга Буславець заявила, ключовою проблемою, яка значно ускладнює та здорожчує приєднання нових електроустановок, є зношеність мережевої інфраструктури, яка зараз складає 50% - 80%.

«Для відновлення інфраструктури та її розвитку, а також зменшення плати за приєднання необхідна ефективна методологія стимулюючого тарифоутворення», – наголосила очільниця Міністерства.

В Міненерго зазначили, що неодноразово надавали НКРЕКП напрацьовані спільно з експертами та операторами систем розподілу пропозиції щодо параметрів RAB-регулювання, які відповідають світовій практиці стимулюючого тарифоутворення. Проте НКРЕКП були затверджені інші параметри, які не дозволяють закумулювати достатній фінансовий ресурс для значного здешевлення вартості приєднання.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Врахування Регулятором пропозицій Міненерго дозволило би скасувати плату за приєднану потужність та необхідність будівництва підстанційної складової за кошти замовника. Фактично, замовник би сплачував виключно вартість будівництва лінії електропередачі до власних електроустановок», – пояснила позицію Ольга Буславець.

Нагадаємо, раніше голова виконавчого комітету Національної Ради реформ Міхаель Саакашвілі заявив, що здешевити підключення до електромереж можна шляхом переведення частини оплати з клієнта на оператора системи розподілу. Але для цього потрібно встановити ставку доходності на рівні 6% на стару базу активів у стимулюючому регулюванні, щоб компанії мали змогу посилювати обладнання.