Новий експерт Національного антикорупційного бюро, яка після закриття справи «Роттердам+» провела в ньому експертизу, протягом останнього року без конкурсу перемогла майже у всіх тендерах бюро на проведення судових експертиз і отримала за це понад півмільйона гривень.

Про це повідомив екс-глава НКРЕКП, колишній підозрюваний у справі «Роттердам+» Дмитро Вовк.

"Ця експертиза виконана підконтрольним приватним експертом. Ця пані отримала без тендерів від НАБУ півмільйона гривень. І з задоволенням підмахнула для них експертизи про нібито збитки. Це при тому, що справа вже закрита місяць по тому«, - заявив Вовк в ефірі програми» Хард з Влащенко «на телеканалі»Україна24".

Він додав, що ця експерт Ірина Педь за рік отримала від НАБУ 14 контрактів, при цьому по жодному з тендерів не проводився відкритий конкурс.

Всього, за даними ProZorro, за цей період НАБУ провело 17 подібних процедур, тобто Ірина Педь «перемогла» в 80% випадків.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За словами Вовка, сторона захисту вимагають від правоохоронців розслідувати дії детективів і цього приватного експерта.

«На сьогоднішній момент ми готуємо разом з командою юристів заяви в правоохоронні органи, які б допомогли в розслідуванні дій детективів і цього приватного експерта», - додав екс-глава НКРЕКП.

Нагадаємо, 2 жовтня, через місяць після закриття справи «Роттердам +», представники НАБУ заявили, що приватний експерт нібито підтвердив припущення детективів про збитки від дії формули в розмірі 39,9 млрд грн.

Адвокати сторони захисту заявили, що експертиза була сфабрикована заднім числом в порушення норм КПК і звернулися із заявою до Державного бюро розслідувань.

Згодом стало відомо, що до співпраці з НАБУ, компанія спеціалізувалася на експертизах з цивільного права: оцінювала розмір пені за кредитними картками та вартість спадкового майна.

Справу "Роттердам »" було закрито прокуратурою 27 серпня 2020 року через відсутність достовірних та вичерпних доказів вини підозрюваних.

24 вересня Вищий антикорупційний суд підтвердив законність цього рішення прокуратури. Суд визнав, що прокурор прийняв рішення про закриття справи в повній відповідності з чинним законодавством і після належного аналізу всіх зібраних слідством за 3,5 роки матеріалів.

Після цього до ВАКС спільно звернулися Нікопольський завод феросплавів Ігоря Коломойського і» Центр протидії корупції " Віталія Шабуніна із заявою про скасування рішення прокурора.