Про це йдеться в матеріалі «Mintrans».

За оцінкою Федерації роботодавців транспорту України, у разі введення обмежень за термінами експлуатації залізничних вагонів, до 2025 року потрібно буде списати понад 25 тис.вагонів, що створить дефіцит у понад 3 тис. вагонів.

Виконавчий директор "Асоціації виробників феросплавів" Сергій Кудрявцев підкреслив, що дефіцит вагонів негативно позначиться на роботі металургів.

"Для наших підприємств піввагони-основний інструмент у перевезеннях. Ми і так їх латаємо і перелатуємо. Оновлювати рухомий склад, звичайно, треба, але не за рахунок підприємств-вантажовідправників», - сказав Кудрявцев.

Крім того, це рішення призведе до серйозного скорочення вагонного парку і самої «Укрзалізниці». Так, співрозмовник видання в УЗ прогнозує, що компанія може повністю позбутися своїх зерновозів.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

"Результатом прийняття цього документа може стати сильне скорочення частки УЗ на ринку перевезення зернових. До 2025 року компанія може взагалі позбутися свого парку зерновозів з 10 тис.штук, оскільки здебільшого його треба буде списати», - говорить співрозмовник в УЗ.

У виданні також підкреслили: не допоможе це рішення і вітчизняним вагонобудівникам, які могли б розраховувати на зростання замовлень на нові вагони.

"Очікувалося, що проект допоможе вагонобудівникам. Але і вони критикують документ. Справа в тому, що в проекті наказу МІУ уточнюється, що обмеження не поширюються на вагони, власники яких встигли продовжити терміни їх експлуатації до набрання чинності цього наказу. Для піввагонів цей термін становить 11 років, а для зерновозів 15 років. Тобто до нормативного терміну експлуатації піввагонів в 22 роки можна додати 11, а для зерновозів до 20 років - 15. Цим продовженням встигли скористатися багато імпортерів вагонів з РФ«, - повідомляє»Mintrans"..

За словами гендиректора» Аурум Груп «Андрія Жарія, фактично ця норма зводить на» ні " весь сенс обмежень, оскільки багато учасників ринку, в тому числі УЗ, продовжують терміни експлуатації вагонів на максимально можливі періоди.

Раніше президент Асоціації "Укрведтранс", до якої входять оператори вантажних залізничних перевезень, Наталія Петриченко заявила, що намір Мінінфраструктури скоротити термін експлуатації вантажних вагонів порушує європейські директиви.

У свою чергу віце-президент Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов назвав наміри Мінінфраструктури списувати робочі вагони тільки через вік дуже дивним рішенням, зазначивши, що вагони потрібно списувати виходячи з їх технічного стану, а не терміну експлуатації.