Вантажовідправники вважають за доцільне впровадити державну програму з підтримки національного виробника вагонів, в обговоренні якої взяли б участь всі зацікавлені сторони, заявив віце-президент "Союзу хіміків України" Ігор Гольченко в ході обговорення проекту Мінінфраструктури щодо обмеження термінів експлуатації вагонів з перевищенням нормативного терміну служби.

"Ми розуміємо необхідність оновлення вагонного парку, тому що це питання безпеки. Але ми говоримо: якщо ця програма спрямована на те, щоб підтримати вітчизняне машинобудування, яке в занепаді, і домогтися безпеки на залізниці, то слід розглянути питання про те, щоб Заміна відбувалася за рахунок українського виробника, щоб не вийшло так, що ми поміняємо вагонний парк за рахунок іноземного виробника. Тоді вийде і навантаження на вантажовідправників, і машинобудівникам ми не допоможемо. Тому тут мова йде про держпрограму, де б взяли участь в обговоренні всі зацікавлені сторони", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

На думку Гольченка, при реалізації цієї програми слід було б йти поетапно: розробити пілотний проект, вивчити приклад "Укрзалізниці", перевірити стан приватного парку вагонів.

"Наша пропозиція наступна: робити такі кроки з підтримки, які ми розуміємо. Ми пропонуємо робити цю програму комплексною. Не просто обмежити термін служби вагонів і все, а подивитися, який ефект вона принесе, і подивитися, щоб суміжні галузі теж виграли. ( ... ) Впевнений, ми можемо знайти консенсус, але просто взяти і обмежити-це не державний підхід. І його потрібно переглянути", - підкреслив він.

У свою чергу голова асоціації "Укрцемент" Павло Качур додав, що вимога року випуску до вагонів є нелогічною, в першу чергу необхідно враховувати їх технічний стан.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"По Україні зараз 7,5 тис. вагонів-цементовозів, включаючи і вагони УЗ, і вагони приватних компаній. Найбільший ризик "Укрзалізниці" - за терміном експлуатації вагонів. Якщо слідувати проекту наказу, який готує Мінінфраструктури, УЗ сама собі створить проблеми. Тому що власних цементовозів у них не вистачає. Тільки 1167 цементовозів стоять виведеними з експлуатації через техстан. Нам би хотілося, щоб це рішення було проаналізовано і прораховано, а не робило перекоси. Дуже нелогічним і незрозумілим є вимога року випуску. В першу чергу важливо для безпеки його техстан, а не Рік випуску", - сказав він.

"За підсумком сьогоднішнього засідання ми узгодимо спільний лист на прем'єр-міністра України, Міністра інфраструктури, міністра економіки з викладом нашої точки зору", - повідомив президент об'єднання підприємств" Укрметалургпром " Олександр Каленков.

За його словами, позиція вантажовідправників полягає в тому, щоб будь-яке оновлення вагонного парку проходило без створення дефіциту на ринку і зачіпання інтересів промисловості.

"Для піввагонів 33 роки, які зараз обговорюються, - це компромісний варіант. З іншого боку - цей термін не повинен скорочуватися в найближчі роки, оскільки будь-яке його скорочення призведе до дефіциту", - зазначив Каленков.

Він також повідомив, що вантажовідправники категорично виступають за пріоритезацію безпеки руху, за те, щоб всі технічні вимоги дотримувалися належним чином і всі ремонти проходили на сертифікованих потужностях.

Як повідомлялося, на початку жовтня 2020 року Федерація роботодавців транспорту України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням забезпечити зважений підхід до продовження наднормативного терміну використання вагонів.