Про це написав народний депутат Олексій Гончаренко на своїй сторінці в Facebook.

За словами депутата, проблеми заборгованості на енергоринку регулятор повинен вирішити шляхом зупинення махінацій та корупційних схем, а не черговим підняттям тарифів на передачу струму, що доб’є бізнес та вдарить по населенню.

«Спочатку НКРЕКП відкриває численні дірки, аби трейдери, які мають у активах тільки стіл і стілець, заробляли мільярди гривень на електроенергії, що виробляє державний Енергоатом. Покриває корупційні оборудки із закупівлі струму Укрзалізницею, про які я повідомляв ще восени. Потім вони драматично дивуються, а звідки такі борги у Енергоатому та окупованому Коломойським Центренерго, чому це не вистачає грошей на виплати вітряним та сонячним станціям. А потім – перекладають свої борги на плечі споживачів. Помітьте: трейдери продовжують сидіти на своїх стільцях і заробляти мільярди», - написав Гончаренко.

Депутат наголосив, підвищення тарифів на електроенергію призведе до знищення бізнесу та зубожіння населення, яке в кінцевому рахунку заплатить за це з власної кишені, купуючи товари і послуги, вироблені промисловістю.

«Бізнес, а особливо малі підприємства, можуть і не витримати чергове зростання тарифів. Вони почнуть закриватися і звільняти персонал. А ціни на товари і послуги зростуть не лише для бізнесу, а й для кожного українця», - написав Гончаренко.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як відомо, для розрахунку з боргами перед «зеленою» генерацією НКРЕКП пропонує з 1 грудня підвищити тариф на транспортування електроенергії з 240,23 грн/МВт-год до 313,07 грн/МВт-год, тобто на 30%.

Промисловці та бізнес виступили проти цього рішення. Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що підвищення тарифів призведе до закриття промислових підприємств, росту безробіття падіння економіки. А голова секретаріату Ради підприємців при кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення тарифів на транспортування струму спричинить черговий виток зростання цін на товари та послуги.

У свою чергу провідні асоціації ВДЕ заявляють, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії та не виконує зобов'язання щодо погашення боргів перед ними. Крім того, вони зазначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 року прискорять підготовку до міжнародного арбітражу проти уряду України з-за тиску банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.

За даними з судових реєстрів, вже понад 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "Гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.