У НБУ вже зараз є безліч підстав, щоб відсторонити заступника голови НБУ Катерину Рожкову.

Про це пише на своїй сторінці в мережі Фейсбук журналіст, авторитетний блогер Денис Безлюдько, повідомляє obozrevatel.

"Минулої середи правління Нацбанку перерозподілило повноваження. Ну або "забрало у Катерини Рожкової банківський нагляд", як написала більшість колег. У будь-якому випадку, не розумію я цих напівзаходів. Це ж заморожений конфлікт. Потім або "АТО" треба буде оголошувати або, що ще гірше – суперечка між двома членами Правління НБУ з усім іншим складом Центробанку перейде в стадію затяжної окопної війни", - пише Денис Безлюдько.

За його словами, Рожкова, коментуючи рішення правління, заявила, що будь-яке посягання на її повноваження обов'язково є посяганням на незалежність НБУ.

"У контракті правління є чудовий пункт про"небездоганну ділову репутацію". Я, до речі, думав на нього і будуть тиснути позаминулої п'ятниці на засіданні Ради НБУ, яке скасували в останній момент. Видно, Рада все ще шукає підстави. Хоча, навіть формально, підійти до питання, знайти їх якраз не питання", - зазначив журналіст.

За його словами, результат п'ятихвилинного пошуку інформації про Катерину Рожкову відразу ж видав наступні не найчистіші Репутаційні історії.

"ФГВФО хоче від Рожкової 1,5 ярдів гривень за" покладений " Платинум банк, який вона до НБУ очолювала. ДО РЕЧІ, персональні вимоги Фонду до Рожкової, і судові позови вона зараз успішно відбиває силами апарату за спиною. Рожкова пролобіювала на посаду голови ПІБ свого цивільного чоловіка Андрія Рожка. Рожкова і Рожок викрали 10 млн доларів з ERSTE bank. Рожкова з Рожком передали вимоги за кредитами Промінвестбанку Укрзалізниці незрозумілому офшору, завдавши збитків на 50 млн доларів", - перерахував Безлюдько.

На його думку, підняти питання" як така людина може працювати в НБУ", в принципі, нескладно. Можливо, на засіданні Ради Нацбанку 27 жовтня це і відбудеться.

"Де-факто, це буде: не можна дозволяти працювати в регуляторі людині з такою кількістю "хвостів". Ну і МВФ якось недобре прикриватися у внутрішніх розборках", - зазначив Денис Безлюдько.

Як раніше повідомлялося, Фонд гарантування зажадав від Рожкової відшкодувати 1,5 мільярда гривень збитку, нанесеного "Платинум Банку". У позовних документах фонду гарантування вкладів фізосіб, детально описана схема, за якою гроші вкладників "Платинум Банку" були виведені на компанії, пов'язані з акціонерами.

Нагадаємо, раніше в Національному банку України частково змінилася вертикаль підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів між ними, а заступник голови НБУ Катерина Рожкова втратила частину своїх повноважень.