Таку думку озвучив журналіст Дмитро Гордон в ефірі «Україна24», коментуючи несподіване скасування судом рішення про закриття справи «Роттердам+».

"Поки суди будуть приймати рішення, а потім скасовувати їх фактично – до нас не прийдуть ніякі інвестори. Жодні інвестор, давайте станемо на їх місце, побачимо, що у нас витворяють суди, ніколи не буде вкладати гроші в Україну»,- прокоментував Гордон.

Напередодні Вищий антикорупційний суд несподівано переглянув своє рішення у справі "Роттердам+" і скасував постанову прокуратури про закриття справи через відсутність складу злочину.

Таке рішення суд прийняв за заявою Нікопольського заводу феросплавів Ігоря Коломойського. За твердженням адвокатів, на суддю чинився безпрецедентний політичний тиск з боку заявника.

У вересні цей суд визнав закриття справи «Роттердам+» повністю законним і обґрунтованим, вивчивши зібрані за 3,5 роки матеріали слідства. Тоді суд дійшов висновку, що немає доказів вчинення злочину і заподіяння шкоди від дії формули.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, справу "Роттердам+" було закрито прокуратурою 27 серпня 2020 р.через відсутність складу злочину. Це рішення незабаром підтвердив офіс генерального прокурора, а також Вищий антикорупційний суд.

Формула "Роттердам+" діяв у 2016-2019 рр.для визначення ринкової ціни вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни на електричну енергію. Вона була заснована на принципі імпортного паритету і розраховувалася як індикативна ціна вугілля на європейському ринку плюс вартість доставки в Україну. Аналогічна формула застосовується до поточного моменту для визначення ціни на природний газ для населення: ціна на газових біржах в Європі плюс доставка в Україну. Цей принцип прописаний в Меморандумі з МФВ, підписаний президентом Володимиром Зеленським.