Ініціатива Мінінфраструктури скоротити термін служби вантажних вагонів призведе до їх дефіциту на ринку перевезень і негативно вплине на економіку.

Про це заявив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

"Я вважаю, що він (проєкт наказу Мінінфраструктури – ред.) необґрунтований, оскільки призведе просто до дефіциту, зростання вартості за вагон, а в кінцевому підсумку заплатить економіка, заплатить вантажовідправник. Тут нічого хорошого з цієї ідеї не вийде", - сказав Вовк.

На його думку, приймати таке рішення в кризових умовах - непродуманий крок, оскільки зростання витрат на логістику негативно позначиться на економіці країни в цілому.

"Робити це в ситуації, коли ВВП, прогноз падіння близько 7-8%, це дуже непродумана економічна політика», - вважає Вовк.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Він також підкреслив: відповідно до світової практики, термін експлуатації вагона не є ключовим критерієм, важливий його технічний стан. На думку експерта, в першу чергу необхідно посилити контроль за ремонтом вагонів, оскільки саме від їх технічного стану залежить збереження перевезених вантажів і безпеку на залізниці.

"Є компромісне рішення ринку. Воно говорить про те, що півтора терміну експлуатації – річ номер один. Річ номер два - відсутність обмежень по вагонних спеціалізованих парках, тому що їх виробництво вкрай важке і вкрай капіталомістке. І третій аспект - це посилення контролю за деповським ремонтом і повним ремонтом, оскільки дійсно це важливо, щоб безпека все-таки не страждала", - розповів Вовк.

Раніше голова ГО "Українська залізнична асоціація" Андрій Кирикович заявив, що ініціатива Мінінфраструктури зі списання старих вагонів непідйомна для бізнесу. На його думку, необхідна поетапна програма оновлення вагонного парку, розрахована на 10 років.

Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що списання вагонів через скорочення терміну експлуатації змусить «Укрзалізницю» купувати нові, хоча значно важливіше направляти інвестиції в оновлення залізничної інфраструктури, яка знаходиться в критичному стані.