Ідея наглядових рад на державних підприємствах – притомна. Але у нинішньому вигляді вони неефективні

Про це в інтерв’ю виданню delo.ua заявив голова парламентського підкомітету з питань залізничного транспорту Олександр Скічко.

«Замість структур, які діють в інтересах власника — у випадку з УЗ, наприклад, це уряд — ми отримали безконтрольні і безвідповідальні утворення, які зайняті чим завгодно, але не наглядом за діяльністю керівництва компаній», – каже нардеп.

Раніше Олександр Скічко неодноразово критикував наглядову раду «Укрзалізниці» за погані показники компанії та тривалу відсутність повноцінного правління «УЗ». Наприкінці жовтня новопризначений голова правління «УЗ» Володимир Жмак заявив, що компанія може закінчити поточний рік зі збитками 12-14 мільярдів гривень.

На переконання Олександра Скічка, для підвищення ефективності роботи наглядових рад державних підприємств, треба переглянути їхній статус та функції: «...я вважаю, що функції та повноваження, критерії оцінки роботи наглядових рад на держпідприємствах треба уточнювати. Відповідний законопроєкт, ми, до речі, вже підготували та зареєстрували».

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Законопроєкт 4199-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування наглядових рад для забезпечення належного та ефективного управління корпоративними правами держави» подано на розгляд Верховної Ради наприкінці жовтня 2020 року.

Документ, серед іншого, передбачає запровадити відповідальність членів наглядових рад за недосягнення покладених на них завдань, за системне невиконання інвестиційного плану, за недотримання умов контракту.

Законопроєктом також пропонується закріпити на законодавчому рівні основні засади оплати праці членів наглядових рад підприємств державного сектору економіки, державних банків та встановити максимальний розмір щомісячної винагороди члена наглядової ради в залежності від фінансових результатів діяльності підприємства або банку.