Розслідування справи " Роттердам»", яке зайняло майже 4 роки і обійшлося бюджету в 100 млн грн, офіційно закінчилося нічим і справа де-юре закрита за відсутністю доказів.
Про це пише політолог Кирило Сазонов у своїй колонці у виданні " Цензор.Ні».
«11 серпня 2020 – НАБУ через 3,5 роки отримало результати комісійної експертизи. Вона розкрила сермяжную правду-збитків не було. Вийшло дуже незручно. 100 млн витрачено, політичні кар'єри на ділі побудовані, а збитків не було. Наприкінці місяця прокурор САП Пономаренко-викидає білий прапор. "Ганьбиться до суду - не піду» і закриває справу", - пише політолог.
Надалі дії прокурора, який закрив справу, двічі підтвердив Вищий антикорупційний суд. А після і Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду.
«У цей час Чумак нищівно програє на слуханнях в Апеляційній палаті ВАКС і в підсумку 17 листопада відкликає апеляцію і рішення Вищої антикорупційної інстанції набуває чинності – закриття справи ВАКСом справедливо. Справу закрити", - зазначає експерт.
Після, За словами Сазонова, тандем Коломойського-Шабуніна домігся ще одного, але вже протилежного рішення ВАКС про скасування рішення прокурора.
"І тут-то свідомість української правової системи почала двоїтися. 27 жовтня інша суддя ВАКС Оксана Олійник за спільним позовом ЦПК (Шабунін) і НЗФ (завод Ігоря Коломойського) постановляє: відкрити справу. Спільний фронт "антикорупціонера» і "олігарха" вперше вийшов у медіа-простір. Ще ніколи їх дружба не була така міцна і так публічна", - зазначив політолог.
Все це призвело до того, що медіа і громадськість в кінець заплуталися, що насправді відбувається зі справою «Роттердам+»: чому вранці його закривають, ввечері відкривають і проробляють це попередження по кілька разів.
При цьому Сазонов підкреслив, однозначно лише те, що медійно-роздута справа остаточно позбавлена будь-яких перспектив, оскільки ніяких доказів за майже 4 роки знайдено не було.
"Де-юре справу закрито. Прокурор, який його закрив і, якого піддають цькуванню рупори НАБУ з ЦПК, свого рішення не змінить, так як ніяких доказів у справі немає. І навіть якщо справу б відновили НАБУ, його тут же призупинить на безстроковий період. З тієї ж причини-доказів немає", - підсумував Сазонов.
Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу " Роттердам»" ще 27 серпня 2020 р.через відсутність у ньому складу злочину.
Пізніше це рішення підтримав офіс генерального прокурора. Причина - у зібраних НАБУ матеріалах немає доказів шкоди від формули або вчинення ким би то не було кримінального правопорушення. Такого ж висновку дійшов і Вищий антикорупційний суд, рішення якого набуло чинності 17 листопада.