Це дасть можливість знизити тариф на диспетчеризацію електроенергії, який цього року підвищувався вже двічі. Про це йдеться у відкритому листі на адресу голови НКРЕКП Валерія Тарасюка від Федерації роботодавців України (ФРУ).

Як сказано в листі, на 2021 рік НКРЕКП встановила тариф на послуги з диспетчеризації електроенергії на рівні 40,04 грн/МВт-год, що на 62% більше, ніж було на початку нинішнього року. Це призведе до зростання витрат малого та середнього бізнесу на 2 мільярди гривень. «В умовах економічної нестабільності та коронакризису цей крок може завдати дуже серйозної шкоди національній економіці. До того ж, це підвищення стане вже другим за рік», - підкреслюють у ФРУ.

У Федерації вказують: окремі статті витрат, закладені в структуру тарифу з диспетчеризації на 2021 рік, значно завищені. І якщо НКРЕКП їх перегляне, тариф можна буде навіть знизити.

"Наприклад, у 2020 році витрати на придбання додаткових послуг склали 5,3 млрд грн. А на 2021 рік цей показник сягає 9 мільярдів. Збільшення цієї статті витрат на 70% в умовах кризи вимагає серйозного обґрунтування, особливо під час карантинних заходів. Крім того, спостерігається істотне збільшення витрат з прибутку – з 630 млн грн до 832 млн грн, тобто на 32%, всупереч економічній ситуації в країні», - вказують у ФРУ.

У Федерації підкреслюють: підвищення тарифу на диспетчеризацію призведе до скорочення споживання електроенергії. Це призведе до падіння витрат «Укренерго», і необхідності знову підвищувати тариф. "Враховуючи негативний вплив від підвищення тарифу, а також можливості оптимізувати витрати оператора системи передачі, ми просимо НКРЕКП перерахувати розмір тарифу на послуги з диспетчеризації", - резюмувала ФРУ.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, НКРЕКП підвищила тариф на передачу електроенергії з грудня 2020 року на 30%, до 312,76 грн / МВт-год.

Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що підвищення тарифів призведе до закриття промислових підприємств, зростання безробіття і падіння економіки.

У свою чергу глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення тарифів на транспортування струму викличе черговий виток зростання цін на товари і послуги.