Європейська Бізнес-Асоціація (EBA) підтримує викладені у звіті Секретаріату Енергоспівтовариства ЄС рекомендації щодо усунення перехресного субсидування на ринку електроенергії в Україні.
Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес-Асоціації (EBA) з посиланням на дані спільноти.
"Згідно з прийнятим законом, Регулятор повинен припинити перехресне субсидування між різними категоріями споживачів до відкриття оптового ринку 1 липня 2019. Однак, ціни для домогосподарств залишаються незмінними з 2017 року і не покривають витрати на енергопостачання», - повідомляє EBA з посиланням на звіт Енергоспівтовариства.
У поточний момент, ця різниця покривається гарантованим покупцем через покладання спеціальних обов'язків (ПСО) і державними генеруючими компаніями «Енергоатом» і «Укргідроенерго», які зобов'язані продавати електроенергію за низькою ціною.
Така ситуація, згідно зі звітом Енергоспівтовариства ЄС, тягне за собою ризики для безпечної роботи енергосистеми, в тому числі атомних електростанцій.
Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 р.вони становлять 0,9 грн/кВт.година на перші 100 кВт.год і 1,68 грн / кВт.годину на решту обсягу місячного споживання.
За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 р.навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.
Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.
Глава Міненерго Юрій Бойко 26 листопада заявив про вимушений перегляд підходів до формування тарифів для населення найближчим часом.