Уряд не заклав в проєкті державного бюджету-2021 до другого читання кошти на часткову оплату виробництва зеленої електроенергії в Україні, що чітко передбачено чинним законодавством.

Про це заявив голова правління Української Вітроенергетичної Асоціації Андрій Конеченков.

За його словами, в проєкті бюджету на наступний рік уряд не заклав коштів на фінансування сонячних електростанцій, попри те, що це передбачено законом. Зокрема, згідно із законом, який ухвалили на початку серпня 2020 року, держава повинна фінансувати близько 20% виробленої протягом року "зеленої" електроенергії, а це понад 11 млрд грн.

"Дуже важливо щоб Кабмін врегулював це питання. Мова йде про залучення з Державного бюджету 20% коштів. Насправді ситуація сьогодні критична. І попри те, що інвестори пішли на зменшення "зеленого" тарифу не лише для нових електростанцій, а й для вже побудованих, вони сьогодні все одно стикаються з невиплатами за вироблену електроенергію", - розповів Конеченков.

Як повідомлялося, в червні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).

Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов'язана погасити до кінця грудня 2020-го року.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути сплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

Станом на кінець листопада, за даними "гарантованого покупця", за серпень-вересень виплачено 100% суми, за жовтень - всього 33,6%. Одночасно зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається.
17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроєкт №4119 "Про внесення змін у Державний бюджет на 2019", в якому, зокрема мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроєкт підписав президент України Володимир Зеленський.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже понад 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.