Сьогодні, як за звичай, київські та місцеві чиновники будуть вітати один одного зі свято і розповідати про щасливе майбуття в новій децентралізованій Україні.

Я ж хочу звернути увагу на найболючіші проблеми життя людей у селі та селищі, до яких столичні чиновники-реформатори ніколи не заїжджали.

1. Створення ОТГ, які у багатьох випадках відбулися не за критеріями фінансової спроможності та ефективності, а - за кордонами земель місцевих поміщиків, прогнозовано й призвело до обрання «слуг місцевих феодалів» ніби від різних партій, але за кошти одних і тих же власників землі чи підприємств.

2. Передача бюджетних організацій і установ від районних рад до рад ОТГ, які знаходяться на території цих громад виглядає простим і зрозумілим механізмом. Проте, головне питання не у зміні власника, а у наявності чи відсутності бажання керівництва ОТГ у подальшому фінансуванні цих закладів. Нині вже маємо інформацію про можливу ліквідацію закладів культури, освіти, спорту тощо.

3. Некомпетентність та можливий корупційний характер діяльності керівництва ОТГ характеризує і депутатський корпус й перші рішення. На ключові посади в ОТГ, а особливо на посади старост сіл (нагадаю, що ВР додумалася відмінити принцип обрання мешканцями старост і замінила його на призначення радою ОТГ) пропонуються або родичі або залежні від керівників особи.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

4. І найсумніша новина з «полів успіхів децентралізації».

Рішення про заробітні плати керівників ОТГ просто шокують місцевих жителів! Це, щоправда, продовження попередньої практики від міських, районних та селищних з сільськими радами, які у попередні роки теж були найбагатшими чиновниками на місцевому рівні!

Отож нині важливими завданнями є:

- реалізації інфраструктурних проектів, які б забезпечили якісний зв’язок та Інтернет в кожному населеному пункті та збудували сучасні дороги;

- визначення на рівні ВР та КМ реальних механізмів збереження соціальної та гуманітарної інфраструктури в сільській місцевості;

- недопущення самоуправства та анархії місцевими чиновниками у період передачі державних організацій та установ від районів до ОТГ;

- приведення до норм здорового глузду й адекватності заробітних плат та премій посадовців місцевого самоврядування…

А святкувати почнемо на наступний день після того, коли якість життя людини в кожній новоствореній ОТГ стане вищою, аніж у попередні роки!