Перша леді Олена Зеленська вибрала для себе не надто публічну поведінку — вона рідко спілкується з журналістами, а свою діяльність як дружини президента вона обмежила культурною дипломатією та окремими соціальними проєктами. Проте це все одно не захищає її від хейту (ненависті) українців.

Поговорили з дружиною Володимира Зеленського у виданні НВ.

Як розповіла сама Зеленська, зараз вона займається трьома напрямками. Найбільш глобальний і важливий — робота над побудовою безбар'єрного суспільства в Україні. Другий — це "культурна дипломатія", як каже сама жінка: перша леді дбає про те, щоб у світових музеях з'являлися україномовні аудіогіди. Але найбільше уваги у розмові вона приділила реформі шкільного харчування.

"Я сконцентрувалася передусім на реформуванні шкільного харчування. Коли ми копнули глибше, виявилося, що в цьому процесі залучено величезну кількість різних гілок влади: і місцева, і державна, різні міністерства. Ми сконцентрувалися на нормативній базі, яка раніше заважала дитині отримати гідну страву на столі у школі. Зрештою змінили санітарні норми, вони пройшли всі юридичні перевірки, підписані, їх імплементують із січня 2021 року.

<...>

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Нормативна база, щоб змінювати шкільне меню, і це було законно, є. Раніше існував просто перелік дозволених продуктів, до якого не входили багато з тих, які вже широко використовують. Дуже багато було недоліків із погляду дієтичного харчування, харчування для дітей, у яких, наприклад, лактозна непереносимість тощо", — розповіла Олена Зеленська.

Також контролюватимуть і продукти у шкільних буфетах: "Чипсів не буде, сосисок не буде, солодких газованих напоїв не буде", — запевняє перша леді.

Олена і Володимир Зеленські, фото: Instagram Олени Зеленської
Олена і Володимир Зеленські, фото: Instagram Олени Зеленської

Однак попри малу публічність і соціальну корисність сфери своєї діяльності, Зеленській доводиться регулярно зіштовхуватися з ненавистю українців.

"Звісно, я очікувала чогось подібного. Може, не в такій формі й не в такій кількості. Якщо я скажу, що мене це ніяк не зачіпає і я, наспівуючи проходжу повз, я збрешу. Іноді мене це дезорієнтує, збиває з пантелику. Думки ж тільки добрі й позитивні, і дії такі ж. А коли дії викликають зворотний ефект, це наштовхує на думку: а навіщо я взагалі це роблю? Але я навчилася все-таки зупиняти песимістичні настрої і повертатися у потрібне русло.

Неприємно, коли зачіпають дітей, адже вони взагалі ні в чому не винні. Я розумію, що є різні політичні погляди і я потрапляю в зону впливу президента, мене з ним асоціюють. Якщо є якісь противники або опоненти, очевидно, мене зачеплять. Але вважаю, що чіпати дітей абсолютно некоректно", — ділиться складним досвідом дружина президента.

Раніше повідомляли, Олена Зеленська відвоювала в Кабміні правильне харчування в школах: вже з 1 січня.

Як повідомляв Знай.uа, Зеленська вся в чорному відкрито заговорила про домашнє насильство: "Не можна замовчувати".

Знай.uа писав, Олена Зеленська представила нове меню для шкільних їдалень: "Cмачне, корисне, збалансоване".