Про це написав координатор експертних груп економічної експертної платформи Олег Гетьман для «Дзеркала тижня».

«У проекті опинилися десятки норм, які погіршать умови роботи малого та середнього бізнесу, а також негативно позначаться на громадянах», - написав Гетьман.

Серед таких норм він, зокрема, назвав оподаткування ПДФО за ставкою 18% (замість 5%) доходів від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об'єктів нерухомості. За його словами, це вдарить по інвестиціях в житлове будівництво.

Крім того, на сфері будівництва житлової нерухомості негативно позначиться ще одна норма цього законопроекту - Про оподаткування ПДВ операцій з продажу житла (зараз такі операції, крім першої поставки житла, звільнені від оподаткування). Він зазначив: впровадження цієї норми призведе до порушення євроінтеграційних зобов'язань України (глава 4, стаття 353, додаток XXVIII (28) Угоди про асоціацію).

Також він звернув увагу на пропоновані податкові новації в сільському господарстві, зокрема впровадження податку для мікрособственників земель на вирощену ними продукцію.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Звужується пільга для доходів від продажу своєї сільськогосподарської продукції, вирощеної самою фізичною особою на земельних ділянках, площа яких знаходиться в межах 0,5 га (діюча норма — не перевищує 2 га). Така норма суперечить статті 121 Земельного кодексу (розмір ділянок, які безкоштовно передаються громадянам для задоволення особистих потреб шляхом виробництва сільгосппродукції, - до 2 га)», - пояснив Гетьман.

Не менш істотним недоліком законопроекту економіст вважає розширення повноважень податкової, що може призвести до посилення тиску на бізнес з її боку. Зокрема, законопроектом пропонується надати податковим органам право отримувати на запит інформацію (пояснення) від платника не тільки за фактом виявленого правопорушення, а й у тому випадку, якщо ДПС виявить факти, які можуть свідчити про порушення платником податків вимог законодавства.

"Оскільки оцінка, чи може якийсь факт свідчити про ухилення від сплати податків, є абсолютно суб'єктивною, така норма дозволяє податковим органам направляти необмежену кількість запитів, тероризуючи підприємство", вважає Гетьман.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України, яким підвищуються ставки податків для цілого ряду галузей.

Раніше економічний експерт Олексій Кущ заявив, що підвищення податків призведе до зростання цін на всі товари, а Україна перетвориться на сировинну державу.

У свою чергу Американська торгова палата (АСС) і Європейська Бізнес Асоціація закликали відхилити законопроект про податкові зміни (№5600) зазначивши, що його прийняття збільшить фіскальний тиск на бізнес і негативно вплине на економіку, а також погіршить інвестиційний клімат країни.