Якраз в цей день було багато роботи по господарству, особливо на кухні. Матері і дочки чистили овочі, замішували тісто, а ввечері готували бурякові напої. Молоді дівчата любили поворожити на горіхах. Горіхи кидали на стіл і дивилися в яку сторону він крутиться. Сама старша жінка повинна віднести кілька бурячків знахарю, як подарунок. За повір'ям від цього запас нового врожаю не тільки нагодує, але й зцілить. Ще одну частину врожаю потрібно віднести вдовам.

У цей день не можна ходити босоніж навіть в будинку по підлозі, інакше застуда через ноги увійде в тіло і виганяти її треба буде довго. Не можна також дивитися в полум'я, інакше зіпсується зір. Поліна в піч теж треба підкидати не дивлячись, через іскри можна повністю осліпнути.
У цей день починала червоніти горобина і по ній визначали, якою буде зима. Якщо ягід багато - холодна. А якщо був теплий вітер, то урожай вівса буде хорошим.

Якщо цей день вважався жіночим, то наступний був чоловічим. До нього сильно готувалися. Вже на Буряківницю діди й батьки садили на коней онуків і синів, які досягли 4-х річного віку. Жінки готувалися до Самойлова дня, в який глава сім'ї ставав іменинником і йому намагалися всіляко догодити. Йому давали нову сорочку і хвалили за працю для сім'ї. Діти теж намагалися радувати батька. Дружина годувала смачніше, ніж зазвичай. Навіть теща приходила з гостинцями і бажала добра, щоб день був хорошим. А діти ходили за грибами, зазвичай за опеньками. Збираючи гриби, люди молилися, щоб погода довше залишалася гарною.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще


Жінка в цей день повинна принести в будинок кілька в'язок вівса. Одну залишають поряд з піччю. Ще дві розміщують в світлиці і сінях. За повір'ям, зв'язки НЕ пускають в хата нечисту силу і приносять достаток. Ще одну приберігають для стайні, щоб відвадити лісовика, котрий любить пограти з кінської збруєю.