9 вересня за народним календарем відзначається свято Два Пімена (27 серпня – дата за старим стилем). Також в цей день православні віруючі вшановують пам'ять Преподобного Пімена Великого і Пімена Палестинського.

Два Пімена 9 вересня: історія свята

Пімен Великий народився в 360 році в Єгипті. З двома братами вирішив піти в монастир і прийняти чернечий постриг. Постійно дотримуючись посту і проводячи час у молитвах, Пімену вдалося досягти вершини чесноти і побороти в собі всі мирські пристрасті. До святого зверталося багато християн, і він завжди радив їм слідувати трьом канонами: боятися Всевишнього, постійно молитися і робити добро злим людям. Пімена Великого було визнано святим угодником Божим посмертно.

Преподобний Пімен Великий

Пімен Палестинський жив у VI столітті. Коли він був пастухом, дозволив собакам розтерзати подорожнього, який дуже близько проходив повз овець. Через деякий час йому прийшло бачення, в якому він помер від хижого звіра. Розкаявшись у скоєному, Пімен оселився в пустелі Рува. Все своє життя він присвятив молитвам і думам про Всевишнього. Смерть прийшла до нього, як і було передбачено, у подобі лева.

Пімен Палестинський

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Два Пимена 9 вересня: традиції свята

В народі на Пімена приходила пора збирати горобину. Це було прийнято робити дуже акуратно і тільки після того, як ягодами поласують птиці. Наші предки вважали горобину символом родючості, добробуту і процвітання. Ці дерева часто висаджувалися біля воріт дворових ділянок і навіть біля самого ганку будинку. Садили горобину і навколо священних місць.

Крім того, на горобині слов'яни ставили квас, її варили в меду, використовували як начинку для пирогів, сушену горобину заварювали разом з трав'яними зборами в якості вітамінного чаю.

Ще в цей день молоді дівчата ж робили собі горобинові намиста. Така прикраса вважалася потужним жіночим оберегом від пристріту. При цьому намисто лікувало безпліддя, дарувало плодючість, а незаміжнім дівчатам обіцяло швидке весілля. До речі, дуже часто під час весільного обряду на нареченій теж було надягнуто горобинове намисто.

Також на Пімена традиційно розвішували кетяги ягід під дахом будинку. Вважалося, що це принесе всім, хто живе в ньому велике щастя і удачу.