У цей день за народним календарем відзначається свято Анна і Сава Скиртники (дата за старим стилем – 28 серпня). Також православна церква в цей день вшановує пам'ять трьох святих — праведної Анни Пророчиці і преподобного Сави Крипецького, а також ієромонаха Мойсея Мурина.

Анна і Сава Скиртники 10 вересня: історія свята

Анна з Єрусалиму, дочка Фануїлова, жила в суворій стриманості, дотримуючись посту і молячись безперестанку. За такий спосіб життя Господь нагородив 84-річну вдову даром пророцтва. Коли вона стала вдовою, разом зі святим Сімеоном Богоприїмцем зустріла немовля Ісуса Христа в храмі, куди його принесли батьки, щоб подякувати Богові за первістка.

Анна Пророчиця

З відкритих джерел відомо, що святий Сава Крипецький, або Псковський, жив у 15 столітті. Після того, як він прийняв чернечий постриг у Афоні, він відправився в Псков і оселився неподалік від міста, у відокремленій Крипецькій пустелі. Сава дотримувався суворого посту, а весь вільний час проводив у молитвах. До нього часто приходили прості люди за слушною порадою і благословенням.

Коли до Сави приїхав псковський князь Ярослав разом із хворою дружиною. Він попросив у святого ченця зцілення дружини і після молебню жінка дивом зцілилася. Також преподобний вчив мирян дотримуватися чистоти — тілесної і моральної, ратував за праведний спосіб життя людей.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Крім того, преподобний прославився творінням чудес не тільки за життя, але і після неї. Навіть після смерті Сава не залишив свою обитель, а багато разів надавав їй допомогу, наприклад, одного разу захистив від розбійників, а їх ватажка змусив покаятися. Мощі святого багатьом допомогли позбутися як тілесних, так і душевних недуг.

Сава Крыпецкий

Анна і Сава Скиртники 10 вересня: традиції і прикмети свята

В цей день закінчується прибирання хліба. Селяни намагаються встигнути до настання осінніх дощів і холодів. Снопи складаються в скирти – спеціальні поклажі з підстилкою від вогкості. Звідси і пішла назва свята «Скиртники». «Червоно поле снопами, а тік — скиртами», — говорилося в народі.

При цьому, на честь збору врожаю і завершення жнив слов'яни влаштовували свята, народні гуляння і ярмарки.

А ті, хто хотів позбутися від пияцтва, молилися в цей день святому Мойсея Мурину – покровителю тих, хто вирішив відмовитися від зеленого змія.