Повір'я

Ситник був народним святом, коли столи ломилися від смачної їжі, закатували великий бенкет і королевою на столі була ячмінна каша на молоці, а королем - свіжий хліб з нового врожаю. За народною прикметою, якщо стіл не ломиться через лінь господині, то потрібно очікувати біди. Якщо їжу пересолили, то це господиня просто закохалася в когось. А щоб урожай і далі був вдалим, за повір'ям, потрібно вплітати в залишені на ниві ячмінні стебла лляні і вівсяні колоски і заговорювати ниву.

Зоряна ніч обіцяла врожайний рік в майбутньому, а сильний зорепад - епідемії, неврожай і голод. Люди вважали, що в цей день будь-яка помста повернеться до людини бумерангом. Також в цей день не можна було плакати - будуть сварки в родині.

Насправді було дуже багато заборон, якщо їх не дотримуватися, то можна накликати дуже багато горя. Наприклад не можна вітатися з першим гостем в будинку і торкатися до карт, щоб не було невдач. Якщо в цей день сушити постіь - будуть снитися жахливі сни; мити голову - до раннього облисіння; ставити паркан - до злодіїв; рахувати дрібні гроші до 12 дня - не буде великих купюр. Люди намагалися не проводити час даремно, щоб наступний рік не прожити порожньо. Не можна було заводити кошеня, воно принесете нещастя.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Було багато заборон і про сіль. Якщо сусід прийшов зайняти її - це не до добра. Йому-то потрібно позичити, але потім дотримуватися обережності. А якщо у вас вдома сіль закінчилася сіль, то грошей не буде. Якщо ж будинку розсипали сіль, то це до подружньої зради.

Прикмети 12 вересня

  • По тому, де їжачок вирив нору, можна визначити погоду: на узліссі - до теплої зими; в гущавині лісу - до сильних заморозків. Найчастіше вітер буде з протилежного боку від входу в нору.
  • Теплий вечір і зоряна ніч обіцяли хороший урожай.
  • Якщо журавлі парять в небі і не поспішають відлітати, значить осінь буде теплою і без дощів.
  • Народились 12 вересня? Всього в житті будете домагатися з працею. Носити вам слід хризоберилл.