До цього дня журавлину заборонено збирати, і їсти відповідно теж. Журавлину також називали журавлинка або журавлиной ягодою. І саме сьогодні можна було починати її збір. На болота теж краще не ходити до 13 вересня.
«Ягоду-журавлину не руш, доки не спалахне вона, не віджене темряву в хитке багно», - говорили мудрі люди.

Людей, які порушать заборону, як вважали в народі, чекатимуть неминучі біди: в дівчину вселиться бесплодниця, а у хлопців нечиста сила розум відбирала. Більш старших чоловіків і жінок нечисть любила в багно поволокти. Але насправді в цей день теж все не було так гладко.

У народі вважали, що сьогодні не тільки журавлі сідають на болото, а й болотні духи, яких називали кікімори. Вони рахують кістки тих, кого вже змогли ще влітку затягнути в трясовину. Так думали тому що на болотах в ці дні стояло сизе марево і люди чітко чули дивні звуки, ніби потопельники стогнуть від того, що їм перераховують кістки.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Якщо не боїтеся народних казок і повір'їв, то можете сміло відправлятися за журавлінкою. Сьогодні вона найсмачніша і цілюща. До речі, першою повинна піти людина, яка народилася 13 вересня. Вважалося, що вона знає дорогу до найбільшої журавлини.

Люди, що народились 13 вересня відрізняються терплячим характером, але їм слід уникати заздрості. Носити їм слід лазурит.

Прикмети на Купріяна

  • Великі мурашники - до суворої зими. Якщо жаби починають глибоко ховатися в воду, то скоро буде холодно.
  • На горизонті над багряно-червоною зорею виникають шматки легких хмар, які потім товщають і окреслюються все різкіше і різкіше - до сильного вітру.
  • Кульбаба цвіте в цей час - до теплої і довгої осені.
  • Лебеді потягнулися на південь - до раннього снігу. Якщо ж вони ще не відлетіли, то осінь буде довгою і теплою.
  • Гучне Журавлине курликання означає, що скоро буде дощ.
  • Якщо журавлі не тримають клин, а летять по одному, то наступний рік буде неврожайним через відсутність дощів.