Щорічно 16 вересня весь світ святкує День народження Джульєтти, шекспірівської героїні найсумнішої і в той же час романтичної повісті на світі.

День народження Джульєтти 16 вересня: історія свята

За твором Шекспіра, правителем Верони був герцог Эскал – сеньйор Бартоломео Делла Скала. Цікаво, що це реальна людина, яка жила у 1300-х роках. Багато років історики зі всього світу намагалися визначити точну дату народження Джульєтти.

Ромео і Джульєтта

Так, з часом з'ясувалося, що годувальниця в розмові з Леді Капулетті згадує про народження своєї підопічної в день свята врожаю: «Even or odd, of all days in the year, Come Lammas Eve at night shall she be fourteen». Що було переведено на російську мову Пастернаком, як: «А чотирнадцять їй мине на Петрів день, це ви не сумнівайтеся, я добре пам'ятаю».

Крім того, в тексті п'єси згадується і Великдень, який на той момент був у травні. За астрономічним календарем це відбувалося в 1302 році. На підставі цих фактів доктор Джузеппе Вівіані і встановив точну дату народження Джульєтти – 16 вересня 1284 року.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Повітряний шоколадний пиріг усього за 20 хвилин: все змішав і в духовку Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

День народження Джульєтти 16 вересня: традиції свята

статуя Джульєтти в Вероні

Незважаючи на те, що на момент подій, описаних у трагедії «Ромео і Джульєтта» головній героїні не виповнилося і 14-ти років, у Верону по сьогоднішній день приходить безліч листів від усіх закоханих, адресованих Джульєті. У них відправники просять її дати пораду чи настанову у нелегкій любовній ситуації.

Уточнимо, що на листи відповідають дівчата з клубу Джульєтти (Club di Giulietta), заснованого в 1972 році Джуліо Тамассіа (Giulio Tamassia). Кожен рік у клуб приходить близько 5000 листів, в тому числі і по електронній пошті. При цьому ні одне послання не залишається без відповіді. Це головний принцип клубу.

Крім того, на честь дня народження Джульєтти Капулетті проводять святкові заходи: вистави, фестивалі, карнавали. В цей день проходить вручення літературної премії для професійних письменників «Scrivere per amore», і, звичайно ж, проходять покази екранізацій сумної історії.