Щорічно 23 вересня весь православний світ вшановує пам'ять Святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. Також за народним календарем відзначається свято Петро і Павло Горобинники (10 вересня – дата за старим стилем). А горобина в цей день святкує свій день народження.

Петро і Павло Горобинники 23 вересня: головні заборони свята

До цього дня дозріла горобина від осінніх заморозків ставала солодкою. «З Петрова дня літнього їж суницю, а з осіннього — горобину», — говорили наші предки. Ягоди починали заготовляти про запас, варили з них компоти і цілющі кваси. Горобина вважалася чудовим засобом проти хвороб і нечистої сили, настій з неї вживали для лікування застудних захворювань.

В цей день збір горобини був обов'язковий на Київській Русі, інакше в будинку могла оселитися нечиста сила. Так, слов'яни варити на Петра і Павла горобиновий квас, який допомагав у боротьбі з застудою та мав жарознижувальними і проносними властивостями.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Одним із улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці, яку роблять і сьогодні. Так, перебрані очищені і залиті в пляшки ягоди прибирають в тепле місце на два місяці і не забувають струшувати вісім разів за весь період настоювання. До зими, за умови дотримання технології, смачна настоянка буде готова до вживання.

Ще в цей день наші пращури розвішували горобину під дахом будинку, щоб гарненько її пров'ялити і придбати їй більше солодкого присмаку. Також таким способом на Київській Русі намагалися захистити приміщення від прояву зла і нечистої сили. У той же час заборонялося збирати ягоди - частину залишали на гілках дерев, щоб звірі і птахи теж могли поласувати ними.

Окрім того, горобину використовують не тільки для приготування напоїв. Якщо у людини болять груди, вона мучиться безсонням або їй не вистачає повітря, то необхідно взяти гілочку горобини та окреслити навколо себе коло – тоді всі злі сили зникнуть, і відразу настане значне полегшення.