Готуєтеся до Великого посту і з нетерпінням чекаєте на Масляну? Настав час дізнатися, звідки прийшло до нас це чудове свято, відзначаючи яке можна вдосталь їсти і гуляти собі на втіху перед пісними днями. Дізнайтеся, чому змінюються дати святкування Масляної? Звідки ростуть корені млинцевого свята? Як з'явилася традиція пекти млинці? Як називаються дні тижня? Що кожен із них означає? Читайте історію і опис улюбленого в народі свята. І відзначайте його, згідно з давніми звичаями та обрядами.

Історія виникнення та традиції Масниці

Багато українців знають, що на Масляну печуть млинці. Але, якщо копнути глибше, люди розводять руками. Саме свято відоме, та що означає, не всім зрозуміло. Тож звідки пішло це цікаве свято? Які існували прикмети?

Церква іменує святкування Масляної Сирною седмицею. Але тут варто відзначити, що коріння цього свята сягають у давні часи. Воно виникло задовго до прийняття Київською Руссю християнства. Давайте звернемося до історії його виникнення.

Масляна
Масляна

Цікаво, що давньослов'янське свято, яке зараз називається Масляна, в минулому називалося Комоїдицею. Ця назва пішла від слова «Коми» - так називалися своєрідні хлібці. Їх готували переважно з вівсянки. Робили також із ячмінної або горохової муки, додаючи в тісто подрібнені горіхи та сушені ягоди.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вживали коми в останній день Комоїдиці. Тривало святкування 2 тижні. Свято наступало за тиждень до весняного рівнодення. І ще тривало один тиждень після нього. Таким чином люди проводжали зиму та зустрічали весну, тепло і сонце.

Ось чому в цей період було прийнято пекти млинці - вони символізують сонце. Їх прийнято подавати на стіл гарячими, щедро поливаючи маслом. У цьому є певне значення і сенс: як тане масло на млинцях, так тануть і снігові замети на сонці.

Незважаючи на язичницькі та побутові коріння, сьогодні з Масляницею пов'язують останній тиждень перед Великим постом. Ось чому дата свята плаваюча. Тиждень Масляної визначається в залежності від того, коли настає Великдень.

Після прийняття християнства на Русі народ почав дотримуватися Масляну по днях тижня. Кожен із них має своє значення і щось означає. Дізнайтеся, якими будуть дати святкування Масляної для 2019 року? Що позначають назви по днях? Коли можна гуляти й веселитися, якого числа влаштовувати вечірки, посиденьки? У якій із днів потрібно свататися, в якій ходити в гості до сватів, а в який - до тещі? Підготуйтеся до святкування в наші дні за давніми звичаями!

Розклад святкування Масляної по днях

У 2019 Масляна починається в понеділок 4-го березня і закінчується в неділю 10-го числа, тобто триває тиждень. Дізнайтеся, які звичаї, крім вживання млинців, відомі в історії свята для кожного дня?

Масляна
Масляна

Ось що означають дні тижня в залежності від того, що прийнято робити день за днем перед постом в певній послідовності:

• День перший - п'ятниця - називається «Зустріч». Не скупіться в цей день на страви. Пам'ятайте, що весь тиждень потрібно виключати з раціону м'ясо. А ось рибою, млинцями, пирогами та оладками можна задовольнятися скільки завгодно! Ці страви обов'язково повинні бути на вашому столі. Печіть їх, пригощайте малозабезпечених, ходіть у гості та запрошуйте знайомих до себе.

Ось чому перший день називається «Зустріч». Не забудьте, що в цей день потрібно обов'язково відвідати сватів - такий звичай. Не скупіться, будьте щедрими, діліться млинцями та пригощайте від душі!

Крім млинців, у перший день Масляної прийнято починати робити опудало. Потрібно зібрати весь старий одяг (раніше діти ходили по дворах, збираючи його) та підпалити гору речей, - таке вогнище отримало назву «маслянка». Захід супроводжувався катанням із гірок, веселощами, забавами.

• День другий - середа - називається «загравання». Про забави та веселощі варто забути. У своїй назві другий день має на увазі загравання, а це ні що інше, як сватання. Нареченим можна сміливо вирушати на вечерю, де на них чекають частування млинцями, пирогами та оладками. Є повір'я: якщо сватання пройде у вівторок на Масляну, то й союз буде найміцнішим!

• День третій - середа - «Лакомка». Цей день асоціюється з тещиними млинцями. Зять повинен навідатися в середу, щоб спробувати тещиного частування. І стіл повинен ломитися від страв, демонструючи чоловікові дочки свої багатства та прихильність до нього. У цей день не тільки зять іде в гості. Що цікаво: прийнято запрошувати не лише зятя, а й інших людей, щоб залишатися з усіма в мирі та злагоді.

• День четвертий - субота - «Розгул». Згідно назві, цей день відзначають із особливим розмахом - він сповнений забав, веселощів, радості та сміху. Раніше в пік святкування Україна відзначала Масляну особливо масштабно. І навіть робота скасовувалася.

Масляна
Масляна

Люди розпалювали багаття, стрибали через нього, навіть не дивлячись на те, якщо день видався вітряний. Ще водили хороводи, співали пісні, танцювали. Всілякими смаколиками пригощали не тільки родичів і близьких, а й сусідів, і навіть випадкових перехожих. І нічого страшного, якщо гуляння триватимуть усю ніч.

• День п'ятий - п'ятниця - «Тещині вечірки». Після з'їдених у середу тещиних млинців призначався візит у відповідь. Мати дружини приходила в гості вже до зятя на його частування. Стіл також повинен ломитися від страв, адже вважалося, що чим багатший він, тим більше поваги проявляє зять до улюбленої тещі. Сидіти по домівках ні в жодному разі не можна. Потрібно ходити в гості, запрошувати до своєї оселі гостей. Святкують весело в колі друзів та родичів.

• День шостий - субота - святкуються «посиденьки зовиці». Передостанній день Масляної найскромніший. Забудьте про гуляння та веселощі! Напередодні поста прийнято ходити до церкви, щоб помолитися та очиститися від гріхів. А ще невістки запрошують зовиць. Відзначають цей день у будинку чоловіка, ворожать на долю, пророкують майбутнє.

• День сьомий - Прощена неділя або «Проводи». Останнє, що повинні робити люди на Масляну - просити вибачення один у одного за заподіяні кривди. Саме в прощений день спалюють масляне опудало. Якщо залишалася їжа, її викидали або спалювали разом із опудалом. І починали готуватися до посту та церковній службі.

Не обійтися на Масляну і без привітань. Вони можуть бути в віршах або прозі, листівках чи в анімованих картинках.

Привітання зі святом, картинки, листівки

Вибирайте привітання, які припадуть вам до душі. Нехай ваше життя та ваших рідних буде таким ж теплим і солодким, як млинці на Масляну!

Вітаємо з відходом зими! Смачних млинців та солодкого життя! Нехай серця будуть відкриті до приходу весняного щастя!

Листівка з Масляною
Листівка з Масляною

Весняного сонечка, тепла та гарного настрою! Нехай свіжоспечені млинці будуть смачними й солодкими! Добра і світла у вашому будинку, щастя і щирих посмішок! Не знати горя, печалі, а в потрібну хвилину отримувати підтримку рідних та близьких людей!

Яскравої весни та яскравих вражень! Нехай усе в житті буде гладко: йде, як по маслу! Нехай образи та тривоги розтануть, а серце наповниться теплом, любов'ю і натхненням! Бажаю, щоб доля охороняла від бід і негараздів, щастя, удачі й хрустких та смачних млинців!

Тепла бажаю і щоб весна прийшла якомога швидше! Гостинності, радісних облич у будинку, щастя та везіння! Щедрого столу, запасу щастя на весь рік!

Набридла зима? Попрощаємося зі снігом та холодом, будемо сил набиратися навесні. Нехай дні стануть сонячними і теплими. І душа заграє всіма барвами веселки. Чудового настрою, весни в серці, яскравих веселощів!

Впустіть і ви, дорогі читачі, Масляну до своєї оселі! Напечіть гору млинців і покличте гостей! Діти нехай приготують вироби своїми руками. Робіть фото на пам'ять, відзначайте свято весело, відкривайте двері достатку!