З давніх-давен одним з найвеселіших свят в Україні була Масниця. За повір'ям, ідея цього торжества полягає в пробудженні природи, весни і проводах холодної зими. Про історію, традиції та обряди – читайте в нашому матеріалі.

Коли починається масниця 2019

Багато хто задається питанням: якого числа святкується Масляна? Певного дня в календарі немає. Але дату святкування можна вирахувати самостійно. Для цього потрібно відняти від Пасхи 56 днів: 48 днів Великого посту і тиждень безпосередньо Масляної. В результаті виходить, що останній день Масляної в Україні відзначатиме 10 березня.

А святковий тиждень розпочнеться 4 березня.

Масленица

Історія появи свята

Масляна є дуже давнім святом з безліччю традицій, обрядів і повір'їв. Історія виникнення цього свята пов'язана з древнім богом Ярило. У давнину люди приносили в жертву вищим силам не опудало з соломи, як зараз, а живих людей. Більш того, в деяких регіонах така традиція існувала аж до 18 століття. Після прийняття християнства церква скасувала ці варварські обряди і надала святу нові смисли. А сьогодні – це найвеселіше і ситне народне свято.

Популярні новини зараз
В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Перш за все, Масляна пов'язана з проводами зими і зустріччю весни. Але які проводи можуть бути в перших числах березня або, взагалі, взимку? Язичники відзначали Масляну, яка тоді носила іншу назву в день весняного рівнодення. А за часів правління Петра Першого Масляну святкували так сказати по-європейськи – по містах ходили ряджені карнавали, люди влаштовували веселі народні гуляння та застілля.

У церковній традиції свято називають Сирна седмиця. Це пов'язано з тим, що в період Масляної можна вживати тільки молочні продукти і рибу. А ось м'ясо – під забороною. Це свого роду підготовка до майбутнього церковному посту. У чому ж сенс цього свята? Все просто: православні люди вірять, що таким чином можна очистити своє тіло і душу від негативної енергії, а також це шанс поліпшити відносини з друзями і родичами. Масляна закінчується святом «Прощена неділя».

Так і сформувався наше сучасне свято Масляна, увібравши в себе традиції різних століть.

Масленица

Масляна: українське свято?

Сьогодні в інтернеті можна знайти безліч версій походження свята. Але все ж залишається відкритим питання: Масляна українське торжество або російське? Якщо врахувати те, що спочатку воно з'явилося за часів язичників, то відповідь очевидна – це свято стародавніх слов'ян, яке зародився на території України. А ми, як відомо, прямі спадкоємці традицій Київської Русі. Таким чином, Масляна – це безсумнівно наша культурна спадщина, і не мають значення особисті релігійні переконання – християнські або язичницькі.

Хоча деякі вчені вважають, що в українців існували дещо інші традиції. Так, в нашій країні було прийнято готувати не млинці, а вареники з сиром і сметаною.

Масленица

Цікаві традиції та звичаї Масляної

Згідно з традиціями, Масляна починається в понеділок і закінчується в неділю. Кожен день присвячений певному обряду і наповнений глибоким змістом. До свята готувалися всі – від старих до дітей. Згідно зі звичаєм, в неділю перед початком Сирної седмиці люди йшли в гості до родичів і друзів або запрошували їх до себе в будинок.

За старих часів було прийнято готувати безліч страв – це не тільки смачні млинці, а й пиріжки, оладки, запіканки, сирники та вареники. Свято завжди супроводжується пишними гуляннями, катаннями на санках і танцями. У центрі села або міста спеціально організовували місце, куди міг прийти кожен, щоб зустрітися з друзями і повеселитися.

У всіх розвагах брали участь так звані ряджені і скоморохи. У давнину користувалися популярністю бої на кулаках. Але головним обрядом вважалося спалення солом'яного опудала, яке символізувало відхід холодної зими і зустріч теплої, довгоочікуваної весни.

Масленица

Як святкують Масляну: обряди по днях тижня

Кожен з днів Масляної має свій звичай і ритуал. Отже, розповідаємо, про значення кожного дня свята.

Перший день - зустріч

Святкування Масляної починається в понеділок. У цей час прийнято запрошувати до себе додому гостей, пригощати їх різними смаколиками та, звичайно, без млинців ніяк не обійтися. А ще в цей день виготовлялася солом'яний лялька, яку ставили в центрі поселення. Вона там перебувала до самого кінця свята.

Другий день - загравання

У давнину у вівторок було прийнято влаштовувати так звані оглядини. Вільні хлопці і дівчата збиралися разом, а після йшли кататися на санях. Під час веселощів кожен знаходив собі пару до душі. Таким чином і формували закохані пари, які згодом ставали сім'ями.

Третій день - ласунка

У середу господині запрошують до себе додому гостей, зокрема, зятів і готують для них так званий «тещин млинець». Однак на столі повинна бути і інша смакота, наприклад, пироги, солодощі, вино. А ось зять зобов'язаний зробити комплімент тещі, щоб сім'я в майбутньому жила в мирі та злагоді.

Четвертий день - розгуляй

У цей день Масляна набуває не тільки вузький, сімейний, а й більш масштабний характер. Всі люди виходять на вулиці, влаштовувати гуляння, танці, пісні, ігри та інші розваги. Працювати в цей час забороняється.

П'ятий день - тещині вечірки

П'ятниця – час мінятися ролями. Тепер черга зятя кликати в гості своїх тещу з тестем і, звичайно, пригощати їх різними смаколиками. Такий ритуал допоможе налагодити стосунки в родині, навіть якщо були сори.

Шостий день – посиденьки зовиці

В цей час молода дружина кличе до себе сестру свого чоловіка, зовицю, і пригощає її млинцями.

Сьомий день – Прощена неділя

Останній день свята – проводи або Прощальна неділя. Назва свята свідчить сама за себе. На передодні Великого посту слід вибачитися перед усіма, кого ви за минулий рік могли образити або поранити. Обов'язково в цей час потрібно йти до церкви, щоб покаятися в гріхах і попросити благословення у вищих сил.

В останній день Масляної люди прощаються з вже набридлої зимою і спалюють солом'яне опудало.

Масленица

Масляна 2019: прикмети

Вважається, що Масляна це свято не тільки веселощів, а й час поминання мертвих. Тому, за традицією, перші кілька млинців потрібно спекти в честь покійних родичів або друзів. Замішуйте тісто мовчки, думаючи про людей, які покинули цей світ.

Важливим атрибутом Масляної є спеціальна лялька. Це оберіг, який можна виготовити навіть самостійно в домашніх умовах з тканини і соломи. Таку іграшку слід робити з хорошим настроєм і чистими думками. Тоді лялька-Масляна, поставлена ​​на видному місці в будинку, принесе сімейне благополуччя, достаток, радість і здоров'я.

Масленица

Крім того, в давнину було прийнято перший млинець віддати на поживу для птаства. Вважається, що таким чином вони полетять на небо і розкажуть Богу про вашу щедрість і доброту.

Вважається, якщо в неділю на вулиці погана погода, то в майбутньому буде великий врожай грибів.

Не забувайте, що перші два дні масляного тижня можна займатися важкою працею, наприклад, прибирати або рубати дрова. А ось вже після – категорично заборонено. І пам'ятайте, що попереду нас чекає велика Пасха, тому очистіть свій розум від негативу. Це час потрібно провести в гармонії і з добрими помислами.