Наша цивілізація сповнена загадок, непідвладних людському інтелекту. Наука нескінченна, як космос, і перед її служителями хочеться зняти капелюха та завмерти в шанобливому укліні. Але навіть вони часом безсилі відповісти на питання, які хвилюють людство з давніх часів. Які таємниці приховує історія, і що нам ще належить дізнатися такого, що шокує людство? Пропонуємо подивитися на ці шість запитань без відповідей, які "ламають" мізки вченим вже не перше сторіччя.

Піраміда Хеопса в Гізі, або Велика Піраміда

Останнє і найбільш досконале з семи чудес світу. Яким чином древні єгиптяни, неграмотні і напівдикі, не володіючи сучасними будівельними технологіями та обладнанням, змогли звести настільки величезну і досконалу з інженерної точки зору будівлю? Для чого вона була потрібна спочатку? Хто взагалі побудував піраміду? Інопланетяни? Там, де затруднюється відповісти традиційна історія, буйним цвітом розквітають всілякі конспірологічні теорії і неймовірні припущення.

Походження собаки: звідки ти, Сірко?

Так, і навіть на це питання вчені не знайшли однозначної відповіді. Найпоширеніша гіпотеза - собаки походять з одомашнених людиною волков.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зовсім недавно генетики збентежено заявили, що археологи, антропологи і зоологи поколіннями помилялися на рахунок собак. Зокрема помилковими виявилися загальноприйняті переконання, що собака була одомашнена близько 15 тисяч років тому.

Мохенджо-Даро: міська архітектура

Мешканці південноазіатського міста Мохенджо-Даро, що існувало приблизно з 2600 до 1700 рр. до н. е., користувалися благами своєї тодішньої цивілізації, причому блага майже не поступалися сучасним.

Мохенджо-Даро дивний, втім, не стільки наявністю водопроводу і громадських туалетів, скільки самої міської структурою, ретельно продуманою і відмінно виконаною. Місто, очевидно, булр повністю сплановане заздалегідь і побудоване на спеціальній підвісній системі в два рівня. Як?

Шумери – основа всіх цивілізацій

Історики донедавна взагалі не вірили в шумерів, вважаючи їх біблійною вигадкою, та й зараз ніхто не може пояснити, звідки вони взялися, чому обрали такі суворі місця для життя, якою мовою говорили, звідки їм були відомі основи металургійного виробництва.

Шумери знали, як будувати печі для виробництва бронзи, будували міста, зводили зіккурати, обробляли землю і розвивали науки, зокрема, математику. Саме завдяки їм в годині 60 хвилин, а в хвилині – 60 секунд. Саме вони розрахували, що в колі – 360 градусів. І все це в той час як практично всюди на землі людство ще мукало, рахувало на пальцях і збирало їстівні корінці.

Теотіуакан – неймовірний розвиток техніки

Теотіуакан був першим справжнім містом в Америці, як північної, так і південної. В період розквіту в ньому мешкало не менше 200 тисяч осіб. Археологи вимовляють цю назву з благоговінням, тому що воно як би є синонімом археологічного та історичного невігластва: про це місто практично нічого не відомо.

Звідки взялися люди, які побудували місто, якою мовою вони говорили, як було організовано їхнє суспільство. Тут, у вершині піраміди Сонця, археологи знайшли один з найбільш дивних артефактів на планеті: пластинки слюди. Звучить вражаюче, але для тих, хто цікавиться наукою, наявність величезних слюдяних пластин, вбудованих у верхню частину піраміди – знаменне явище.

Слюда не годиться в ролі будівельного матеріалу, зате вона є відмінним щитом проти електромагнітного випромінювання радіохвиль. З якою б метою не використовували слюду стародавні жителі Теотіуакана, сенс її був явно не в декорі.

Перу: високі технології в кам'яному столітті

Озеро Тітікака, розташоване в Андах, на межі Болівії і Перу, також не дуже комфортне і родюче місце на землі. Тим не менш, саме воно повно загадкових мегалітичних споруд, іноді не цілком зрозумілого призначення.

Майстерно вирізані кам'яні статуї масою більше ста тонн скріплені бронзою, як розплавленої, так і спеціальними бронзовими затискачами. Археологи вважають, що бронзи взагалі не могло бути в Перу в ті часи, але вона є, як і незаперечні докази того, що на висоті 3800 метрів були створені високопродуктивні сільськогосподарські зони за допомогою дамб, каналів і гребель.

Чи варто говорити, що ні походження, ні мова таємничої цивілізації історикам не відомі.