Для Вербної неділі характерні свої особливості. У цій статті - історія свята, його атмосфера, звичаї та обряди. Дізнайтеся, які існують народні традиції, забобони й ритуали? Навіщо святити вербові гілочки? Читайте про те, які є замовляння, гадання та повір'я в цей день. Що можна робити й чого не можна? Тут представлені усі подробиці весняного вербного торжества.

Вербна неділя: історія і дата святкування

Дата цього свята, як правило, змінюється в залежності від Великого поста. Католики відзначатимуть це свято на тиждень раніше християн, 14-го числа. Православ'я зустрічає торжество в кожну 6-ту неділю Великого посту.

Перш ніж іти до церкви освячувати гілочки верби, ви повинні дізнатися історію свята та його традиції. Вербна неділя асоціюється у православних християн зі входом Господа до Єрусалиму напередодні того, як він був розп'ятий і переніс тяжкі страждання.

Вербна неділя
Вербна неділя

У нас у країні замість пальмових гілочок, якими захоплений натовп вітав Месію при вході Господа до головного міста єврейського народу, використовують вербові гілки. У наших широтах справжню пальму не купиш, тому українці кроплять святою водою гілки верби. Звідси й назва свята - Вербна неділя.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

З огляду на наш клімат, гілочки з пухнастими бруньками здавна прийнято вважати символами відродження та надії у всіх починаннях. У цей день важливо не тільки їх освячувати, говорити привітання один одному зі святом, а й не забувати про молитви.

Думайте про вічне, готуйтеся до самого великого свята під час посту. На Великдень кожен християнин повинен прийти до церкви очищеним: з чистою душею і помислами. І допоможуть вам у цьому молитви, покаяння, сповідь і прощення колишніх образ.

Вербна неділя: чого не можна робити, а що потрібно зробити

Після освяти гілочок верби у церкві, принесіть їх додому та розклдіть по всьому будинку. Важливо, щоб у кожній кімнаті та біля ікон були гілки верби. Їх можна класти навіть у узголів'я ліжка. Найкраще, вважається в народі, розставити їх по пучку всюди в оселі.

Вважається, що старі гілки варто спалювати, бо вони вбирають в себе всю негативну енергію. І викидати їх просто так не варто. Найкраще спалити та розставити нові гілочки, щоб удома панували любов та благодать. А господарі були здоровими й багатими. А ще вони будуть оберігати будинок від усього поганого: від граду, пожежі, повені. Сильний сніг, дощ із градом, гроза з блискавкою або інші мінливості погоди оминатимуть вашу оселю.

У народі вважається, що зрізати гілки верби варто в Лазареву суботу. У 2019 році це 20 квітня. Тобто напередодні Вербної неділі. Зустрічати свято прийнято тільки в колі рідних і близьких людей, не влаштовуючи гучного застілля.

Вербна неділя
Вербна неділя

Адже, незважаючи на те, що православні відзначають свято, - це ще час посту. Найкраще, щоб на столі в цей день були горіхи з тіста та пісне печиво. Але риба в цей день і червоне вино дозволяється. Печиво з горіхами їдять не тільки домочадці. Їх дають навіть домашнім тваринам, щоб вони були плідними і сильними.

А ось прибирати в оселі та працювати категорично заборонено. Не можна шити, прати, мити вікна, вишивати, дрелити, свердлити, мити підлогу тощо. У цей день не потрібно займатися фізичною працею і перейматися хатніми справами. Не забувайте і про те, що не варто сваритися й лихословити.

Народні звичаї, повір'я, прикмети, забобони, ритуали та гадання

Із давніх-давен в українців існує наступний звичай у Вербну неділю. У цей день після освячення верби в церкві потрібно взяти гілочки та легенько побити ними своїх дітей, можна й один одного, а також худобу, примовляючи при цьому: «Не я б'ю - верба б'є, за тиждень - Великдень, недалечко червоне яєчко!»

Можна також сказати наступні слова: «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, ще й багатий та щедрий, як наша плодюча земля!» Або сказати російською мовою: «Не я бью - верба бьет, верба хлестает - бьет до слез».

У народі існує прикмета: вербові гілочки можна зрізати на дереві біля дупла. А також на вербах, які ростуть поруч із цвинтарем. На жаль, сьогодні більшість християн, особливо з числа міських, не ходять самі за гілками верби, а просто купують їх на стихійному ринку, навіть не знаючи, де вони були зрізані.

Для дівчат, які хочуть якомога швидше вийти заміж, є вельми простий спосіб здійснити свою мрію. Для цього після освячення гілочок верби потрібно ними дівчину побити. І чим більше членів сім'ї це зроблять, тим більше шансів на те, що хлопець або чоловік незабаром зверне на неї увагу, і пара одружиться. Між іншим, наші предки дуже сильно вірили в цей обряд.

Вербна неділя
Вербна неділя

А ще є цікава прикмета для тих, хто не може завагітніти. Вважається, що силою Вербної неділі обов'язково варто скористатися в цьому випадку. Для цього жінці самій варто зрізати гілки верби, які в цей день вважаються чудотворними. Потім освятити їх у храмі. І поставити свічку Пресвятої Богородиці.

Після цього з'їсти три «котики» верби і попросити у Бога подарувати вагітність та здорову дитину. А ще жінка, яка хоче народити малюка, повинна зробити намисто із сережок верби. І не викидати їх доти, поки в оселі не з'явиться маленьке диво. Після чого намисто можна буде спалити.

У народі кажуть, що у Вербну неділю можна зцілитися від безпліддя. Та й не тільки від нього, а й від інших страшних хвороб. Наприклад, для того, щоб вилікувати дитину від недуги, варто купати її у відварі зі свяченою вербою. Таким чином можна також викупати здорову дитину, захистивши її не весь рік від можливих хвороб.

У прикметах на Вербну неділю йдеться, що магічна вербна гілка обов'язково допомагає хворому одужати. Але тільки у тому випадку, якщо вона буде освяченою і цілий рік зберігатиметься вдома, біля ікон, як захисний оберіг.

Згідно давнім прикметам, сильний вітер знаменує у цей день вітряну погоду влітку. Якщо буде тепла сонячна погода, чекайте на гарний врожай фруктів. Мороз із ранку - сприятливий знак, обіцяє багатий урожай ярих зернових культур.

Вербна неділя
Вербна неділя

Із давніх-давен дівчата та хлопці ворожили в цей день на вербі. Для цього потрібно власноруч зрізати три гілочки. Тільки вибрати ті, на яких бруньки ще не розпустилися, - так звані в народі «котики». І освятити їх у храмі. Після цього принести додому та прив'язати до кожної гілки по ниточці: червоній, білій та зеленій.

Поставити гілки у вазу із водою і промовити: «Квітни, верба, розквітай, наречену (нареченого) мені наворожи!» По тому, на який гілці розпустяться першими сережки, потрібно судити про майбутнє.

Гілка із зеленою ниткою символізує зустріч із судженим або судженою. Із білою ниткою будет першою - відбудеться знайомство із якоюсь унікальною і значущою у вашій долі людиною. Із червоною - незабаром чекає знайомство з хлопцем (для ворожбитів-дівчат) або з дівчиною (для ворожбитів-хлопців).

Ще у Вербну неділю можна гадати наступним чином: з'їсти три сережки освяченої верби. Якщо вони будуть солодкуватими на смак, - дівчина незабаром вийде заміж. Із гіркотою - залишиться в цьому році у дівчатах.

Варто в це вірити чи ні - вирішувати виключно вам самим. Головне - читати молитви, почути їх, піти до церкви із чистою душею та помислами, освятити вербові гілочки. І зустріти свято в колі сім'ї. Нехай вербові гілочки оберігають вашу оселю від негараздів та всього поганого увесь рік!