У 2018 році Великдень припадає на 8 квітня. Увесь тиждень до свята називається Страсним. Великий Піст наближається до свого кінця. Особливим днем в християнстві є четвертий день Великої седмиці. Він називається Чистим четвергом. Згідно з Новим Заповітом, саме в цей день відбулося декілька важливих подій. За три дні до воскресіння Ісус розділив свою вечерю з дванадцятьма учнями і передбачив, що один з них скоро зрадить його. У цей день він омив ноги кожному з апостолів. А ввечері того ж дня збулося його пророцтво – Іуда продав вчителя за тридцять срібняків. Наступний день – Страсна П'ятниця, день, коли Ісус закінчив своє земне життя.

За дві тисячі років християни виробили спеціальні ритуали, які допомагають їм правильно зустріти Воскресіння Христа. Існує безліч традицій, обрядів, прикмет, які пов'язані з цим днем. Також прийнято надсилати привітання з чистим четвергом, відправляти один одному вітальні листівки, картинки з побажаннями міцного здоров'я, радості і добра.

Традиції Великого Четверга

Із самої назви «Чистий четвер» зрозуміло, що в цей день всі християни повинні митися і бути чистими. Помитися треба в четвер якомога раніше: найкраще на світанку. Обов'язково потрібно вмиватися зі срібла. Для цього може підійти навіть срібна ложка. Просто зачерпніть нею воду і вилийте її на себе. Можна перед Чистим четвергом насипати срібних монет в глечик з водою і вмитися на світанку. Вважається, що це сприяє здоров'ю та вроді. Наші предки вважали що срібна вода змиває всі гріхи. Викупатися треба і повністю. Це потрібно зробити в найближчому водоймищі або лазні.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як тільки вранці вмився - потрібно відразу подивитися у вікно. Якщо першою людиною, яку ви побачили, була літня жінка, то наступні три місяці будуть невдалими та повними розчарувань. Теж саме чекає, якщо побачити кішку. А ось чоловік або собака, побачені у вікні, обіцяють, що дуже скоро збудуться найзаповітніші бажання. Якщо першим пройде дитина, то скоро знову підете навчатися. Це ж може означати і нову роботу або підвищення на старій. Молода дівчина – ознака того, що в будинку буде щастя.

У Великий четвер чистим повинен бути не тільки сам християнин, але і його житло. За традицією, перед Страсною П'ятницею будинок потрібно прибрати від пилу, винести сміття, провести вологе прибирання. Якщо не зробити цього в четвер перед Великоднем, то будуть в домі сварки, лайки і негативні думки, які можуть привести до розвалу сім'ї. Старий непотрібний одяг роздайте нужденним. Існують прикмети, що при прибиранні домівки можна знайти те, що давно втратив.

Дуже важливо в четвертий день Страсного тижня перераховувати вміст гаманця. Причому зробити це не один раз, а цілих три. У перший раз − коли сонце ще не зійшло, другий − опівдні, і останній − вже після заходу сонця. Якщо перерахувати гроші три рази, то благополуччя не залишить будинок в цьому році. Жодна жива душа не повинна бачити як ви рахуєте власні гроші. Робити це потрібно виключно наодинці. Не можна давати комусь свої гроші. Це означає, що ви з грошима віддасте свій добробут.

Однією з найважливіших традицій цього дня є випікання пасок. За старою традицією тісто потрібно поставити рано вранці. На заході, прочитавши молитву, господиня може приступати до випікання. Народні повір'я стверджують, якщо паска вийшла пишною, то і весь рік в домі пройде радісно і благодатно. Якщо ж пасочка виходила черствою і несмачною – то лихо не омине дім. В цей же день прийнято розфарбовувати яйця. Роблять сирну паску. Не можна їсти ті страви, які були приготовлені на Святе Воскресіння.

Чистий Четвер: обряди

В четвер з церкви потрібно взяти додому свічку. Вона допоможе уникнути хвороб в майбутньому і вилікує нинішні. Щоб нечиста сила обходила будинок стороною, наші предки такою свічкою випалювали хрести на віконних рамах і на одвірку. З нею ж йшли на горище і шукали домовика. Якщо був він був волохатим – бути багатству в домі, а ось лисий домовик обіцяв лише одні неприємності.

У цей день прийнято збирати четвергову сіль. Потрібно зібрати три невеликі жменьки солі в трьох знайомих будинках. Цю сіль обпікають в печі і освячують в церкві разом з пасками і яйцями. Після освячення вона стає цілющою і може вилікувати від усіх хвороб.

Ще одним обрядом, який приносив гроші в будинок, був обряд з монетами. В ту воду, якою проводили вологе прибирання, кидали трохи дрібних грошей. Як тільки прибирання закінчено, воду зливали під дерево, а монетки складали у чистий кут.

Ворожіння в Чистий Четвер

У цей день незаміжня дівчина могла дізнатися, яке на неї чекає майбутнє. По кутах ставили хліб, сіль, цукор і обручку. Дівчині закривали очі і, нічого не бачачи, котила в один з кутів яйце. Якщо воно прикочувалось в кут з цукром – це означало, що на неї чекає безтурботне життя, з хлібом – багатий чоловік, з сіллю – гірка любов, з обручкою – близьке весілля.

Привернути чоловіка можна було і за допомогою звичайного рушника. У день Чистого Четверга його необхідно після вмивання разом з паскою і яйцям віддати бідним.

У старі звичаї входило і ворожіння з невеликим дзеркальцем. Його треба купити за три дні до неділі і не брати за нього решту грошей. Увечері, стоячи між двома деревами, вимовити замовляння прямо в люстерко. Одне із замовлять звучить саме так: «Як весь світ в дзеркало дивиться, на своє відображення милується, так би на мене хлопці милувалися, зі мною милувалися і цілувалися».

Ворожили і за допомогою свічки. За декілька хвилин до півночі потрібно запалити свічку і подивитися на вогонь. При цьому всі вікна і двері в будинку повинні бути закриті. Якщо полум'я спокійне, то рік пройде без тривог, але і без любові. Якщо вогонь ледве-ледве горить, то в цьому році буде багато розчарувань. Якщо свічка коптить, то це віщує несерйозний флірт. А ось якщо свічка відразу ж згасне - біда, весь рік буде без любові. Яскравий вогонь обіцяє багато пристрастей і бурю позитивних емоцій.

У четвер можна провести замовляння на торгівлю. Під час ранкового вмивання необхідно витертися хустинкою, промовляючи:

«Я купець;

Зі мною мій вінець;

Як бджоли на мед летять;

Так всі на мій товар задивляються

Купити хочуть. Амінь »

Після замовляння взяти хустинку з собою на торгове місце. Погладжуючи рукою свій товар вимовити:

«Як раб божий (ваше ім'я);

товар (найменування товару) гладжу;

так до нього покупця приворожу!

Один прийде, подивиться;

Інший - похвалить;

Третій - втридорога купить;

Мені в прибуток;

А собі в радість!

Слово моє міцно, вік не розв'яжеш!Амінь! »

Це лише кілька основних ритуалів четвертого дня седмиці. Насправді наші предки виробили ще безліч інших. Але головне треба пам'ятати, що день потрібно починати обов'язково з вмивання. Потім проводити прибирання в будинку та починати пекти паски.