Трійця - одне з головних православних свят зі своїми звичаями, прикметами, зобов'язаннями та заборонами. У цій статті ви дізнаєтеся, якого числа українці святкуватимуть? Скільки вихідних у 2019 році на Трійцю? Яких народних звичаїв варто дотримуватися та як відзначати? Що можна робити й чого не можна у це божественне свято? Тут представлена докладна інформація про святкування зішестя Святого Духа.

Єдиний по суті: Бог Отець, Син і Святий Дух

Календар святкування, вихідні

Українці в цьому році святкуватимуть Святу Трійцю 16 червня. Дата свята безпосередньо залежить від Воскресіння Христового. Оскільки у 2019-му році Велика Світла Пасха була 28-го квітня, то Свята Трійця святкуватиметься на 50-ий день після неї. Ось чому ви можете почути, що Трійцю також називають по-іншому. День зішестя Святого Духа можуть називати також П'ятидесятницею.

Свято Воскресіння Христова відзначається в неділю. Перший день Святої Трійці - також недільне свято. Оскільки у нас в Україні, згідно до постанови Кабінету міністрів, недільні свята переносяться на наступний робочий день, українці зможуть відпочивати у 2019 році 3 дні поспіль, починаючи з суботи: 15-го, 16-го та 17-го червня. Таким чином, 17-го числа - офіційний вихідний. Але Трійця відзначається 16-го, 17-го та 18-го числа.

Католицька церква святкує Святу Трійцю у 2019 році на 7 днів пізніше, ніж православна. У католиків Трійця припадає на 23 червня. Відмінність між датами православного та католицького свята в тому, що у християн П'ятидесятниця (Зішестя Святого Духа випадає на 50-й день після Світлого Великодня) і церковний день Святої Трійці збігаються. Католики ж, на відміну від давньої християнської традиції, відзначають Трійцю у першу неділю після П'ятидесятниці. Виходить тиждень різниці.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Трійця - важливе церковне торжество

Трійця - важливе християнське свято зі своїми традиціями й прикметами. Вчення православної церкви оповідає нам про зішестя Святого Духа у цей день на апостолів, розкриваючи таким чином істину існування Триєдиного Бога. У православних церквах у цей день відбувається дуже важлива, гарна й урочиста служба.

Давайте дізнаємося, як Україна повинна ушановувати свято Святої Трійці? Як воно святкується? Кому з'явилася Свята Трійця? Що характерно для кожного вихідного дня? І узагалі: які зобов'язання існують?

Пророцтво - основа віровчення

У історії Пресвятої Трійці йдеться про пророцтво Ісуса Христа, який на Вознесіння попереджав апостолів про зішестя Святого Духа, що й збулося через 10 днів.

Щодо написання догмату про Святу Трійцю відомо наступне: Бог Отець ні від кого не народжується і ні від кого не виходить. Бог Син предвічно народжується від Бога Отця. Бог Святий Дух предвічно виходить від Бога Отця.

День, коли Бог уперше з'явився перед світом і виконав пророцтво Ісуса Христа, і став днем Святої Трійці. Ця істина - основа християнського віровчення. Те, що відбулося, довело існування трьох Осіб єдиного по суті Бога: Отця, Сина і Святого Духа.

Православне вчення вважає день Святої Трійці днем народження християнської церкви. Це пов'язано з тим, що багато юдеїв взяли тоді хрещення. Із того часу Свята Трійця зайняла одне з центральних місць у богослужбовій практиці.

Церква проти конфліктів

Оскільки субота перед днем Святої Трійці вважається батьківською, у цей день можна й потрібно сходити на цвинтар, роздати частування за упокій рідних та близьких. Із ранку варто піти до храму, замовити заупокійну службу, поставити свічки.

Ходити на Трійцю на кладовище не можна. Згідно із правилами православної церкви, на великі церковні свята це робити заборонено. Дозволяється в батьківські суботи. У важливі дні святкування Святої Трійці варто сходити до церкви, помолитися та причаститися.

Подія Трійці вважається радісною. Не забувайте про сенс церковних свят і днях поминання. Свято Святої Трійці потрібно шанувати 3 дні поспіль. 16-те червня, - це перший день святкування Святої Трійці, який припадає на неділю. У цей день обов'язково варто піти до храму. Але узагалі церква рекомендує відвідувати храм усі 3 дні Трійці - так буде правильно.

Прикраса будинків і храмів

Головний звичай у день Святої Трійці - прикраса свого та батьківського дому, а також церкви зеленню: запашними травами, пахучими квітами, ароматними гілками дерев. Через те, що житло й храми на Святу Трійцю прийнято прикрашати зеленими рослинами, цю неділю прозвали в народі Зеленою.

Обов'язково треба прикрасити оселю, у якій ви живете. Уся зелень символізує ваше майбутнє благополуччя, процвітання, багатство, щастя, оновлення та благодать. Будь-яке приміщення можна прикрасити на Трійцю гілками бузку, берези, липи, клена або верби. Щоправда, українці найбільше люблять прикрашати будинки та храми польовими квітами і луговими травами.

Прикрашайте зеленню будинки й храми

Однак, перш ніж нести зелень для прикраси приміщення, потрібно навести порядок у оселі. Найкраще прибирати вдома у суботу. У неділю з ранку варто піти на церковну службу, помолитися, поставити свічки. Після урочистої православної служби прийти додому та наповнити його ароматом свіжості й різнотрав'я.

Освячені букети трав і квітів, які залишилися у вашій оселі з минулого року, необхідно спалити. А нові найкраще зберігати за іконами. Вважається, що вони охоронятимуть вас та вашу родину цілий рік від негараздів, нечисті та злих духів. Зберігайте їх, як обереги.

Зі страв у святкові дні Святої Трійці готують коровай, печуть млинці, оладки та пироги. На столі повинні бути страви з яєць, риби й птиці. Дозволяється використовувати в приготуванні страв багато свіжих овочів та зелені. Прикрашати святковий стіл пір'ям цибулі, листям салату, кропом, петрушкою та іншою зеленню.

Цікаво, що в деяких регіонах України напередодні Святої Трійці фарбують яйця у зелений колір, що символізує відродження життя, продовження роду. У ці дні вітається гостинність. Ви можете запросити до себе друзів, рідних і близьких, пригостити їх пирогами та млинцями. Дуже добре, якщо ви пригостите частуваннями малозабезпечених.

Свята Трійця - те православне свято, що диктує певні заборони. Зараз ми з вами про них і дізнаємося. Читайте про те, які існують табу? Чи можна справляти весілля? І чого категорично робити не можна?

Християнські святкові заборони

У святкові дні Святої Трійці краще не займатися домашньою та земельною працею. Звичайно, сучасній людині важко дотримуватися православних правил і усі 3 дні відвідувати церкву. Але постарайтеся відвідати храм хоча б у неділю.

Усі 3 дні святкування Святої Трійці не можна працювати в городі. Земельні роботи в ці дні під забороною. Заборонено також шити, прати, вишивати, гладити, мити підлогу, стригтися, робити ремонт тощо.

Ті, хто працюють по дому в ці дні, висловлюють свою неповагу до Бога. Ось чому у великі церковні свята люди здавна намагалися відкласти усі домашні справи, щоб присвятити себе виключно Богу.

Пригощайте рідних і друзів пирогами

Багато джерел відзначають, що на Трійцю не можна купатися. Буває, що кажуть, ніби русалки можуть затягнути у воду та втопити. Насправді православна церква не забороняє цього робити. Із церковної точки зору церкви заборони на купання немає. Розповіді про русалок вважаються міфом та вигадкою.

Церква проти конфліктів і чвар. У ці святкові дні потрібно бути особливо добрими і милосердними, прощати минулі образи. Крім цього, уникати прояву ненависті, негативу, образ, претензій і заздрості.

Відпочинок на природі допустимий. Тільки церква рекомендує спочатку відвідати храм, відстояти службу, помолитися. А вже після цього прикрашати будинок зеленню і відправлятися в ліс або до водоймища, взявши з собою святкові частування: коровай, пироги, яйця, зелень.

Народні звичаї та прикмети

У народі вважається, що це свято особливо важливе для незаміжніх дівчат. Щоправда, гуляти на Трійцю весілля, як і вінчатися, не можна. Дозволяється тільки сватання. Церква проти вінчання і весільного торжества в ці дні.

Ось які існують прикмети у народі здавна. Тим парам, які збираються одружитися, потрібно засушити шматочки короваю, випеченого на Святу Трійцю. А потім додати їх у свій весільний коровай. Згідно із повір'ям, такий ритуал принесе новій сім'ї гармонію, взаєморозуміння та кохання. Їхні стосунки будуть довгими та щасливими.

У неділю дівчата на Зелені свята плетуть вінки, а потім пускають їх на воду. Такий давній народний звичай допомагає визначити судженого. Хлопець, який візьме до рук вінок із річки, і повинен стати нареченим. Щоправда, у наші дні цей гарний давній звичай практично не використовують.

Дівчата пускають вінки на воду

Дуже корисно вмиватися росою, яка випаде у Зелене неділю. Троїцька роса - найкорисніша для здоров'я. Дівчата і жінки, які умиються нею, будуть вродливими та молодими.

Є ще один давній звичай, який пов'язаний із частуванням. Незаміжній дівчині потрібно спекти святковий коровай і роздати його шматочки таким же незаміжнім дівчатам. Вважається, що дівчина, яка проведе такий обряд, незабаром вийде заміж.

Чи дотримуватися вам народних звичаїв, вирушуйте самі! Тим часом хочемо побажати всім тільки миру й добра! Нехай у ваших родинах панують найсвітліші почуття! Пам'ятайте про Бога, моліться про прощення гріхів і кайтеся у скоєному! Нехай усі жалі та негаразди розсіюються. А замість них до кожної оселі завітають добро й благополуччя, затишок і спокій. Здоров'я усім вашим рідним та близьким! Душевного спокою, вогника світла, надії та щастя в кожній оселі! Нехай у вашому житті відбувається тільки усе найкраще!