Зйомки міні-серіалу "Чорнобиль" телеканалу HBO проходили в тому числі на базі бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ у Київській області, а українські льотчики консультували представників американської знімальної групи. Про це повідомили в прес-службі Міноборони України, пише Гордон.



Наголошується, що у фільмі знімався український вертоліт, перефарбований в "радянські" кольори, за штурвалом якого був командир ескадрильї частини.

Зйомки проходили більше року тому. Українських військових попросили "тримати язик за зубами" до виходу серіалу.



"Результат – неймовірний. Вони показали правду, яка в цьому випадку більш вражаюча, ніж будь-яка вигадка. Для нашої частини це дійсно дуже близька історія. У нас досі працюють люди, що мають пряме відношення до трагічних подій 86-го. Колишній заступник командира частини на Ан-30 проводив аерофотозйомку над Чорнобилем в 1986 році... Що вже говорити про тогочасний побут, ми ще зовсім недавно всі так жили" – сказав заступник командира авіабригади полковник Олег Михайленко.

За словами офіцера, його вразила ретельність, з якою працювала американська знімальна група.

"Підібрали вертоліт, який максимально точно підходив під час... Це діючий вертоліт, який активно використовується в тому числі і на сході. Велика група художників взялася його перефарбовувати. На екрані здається, що там все просто. Ну, вертоліт, ну, зелений. Але американці ретельно домагалися ефекту "старовини", щоб той не виглядав, ніби тільки що з "салону". А ми переживали тільки за те, щоб їх фарба добре відмивалася. Адже після зйомок нам ще літати на цій "зірці" – продовжив він.



Михайленко додав, що вертоліт повернули в тому ж вигляді, в якому взяли. За словами авіатора, на кожну сцену витрачали до 30 дублів.

"Проста, на перший погляд, сцена, де на борту вертольота кажуть вчені... насправді вертоліт тоді не летів. Його поставили на спеціальні вібруючі подушки, щоб імітувати політ. Навколо нього облаштували десятки прожекторів, ламп... Ми такої техніки з роду не бачили! Асистенти постійно задавали різного роду питання... "А як правильно підійти до вертольота? А так можна пролетіти? А як тоді літали? Ось правильно? А так? А під гвинтом акторам можна проходити?.." За відсутність авіаційних ляпів відповідали ми", – заявив він.

Нагадаємо, туристи потрапили в гучний скандал в зоні відчуження.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, які таємниці приховує грандіозне спорудження нового саркофага Чорнобильської АЕС.

Також Знай.ua писав, що відомий український режисер звинуватив творців знаменитого "Чорнобиля" в плагіаті.