Вчені Колорадського університету в Боулдері в США прийшли до висновку, що Сонце може породити викид енергії в тисячі раз могутніше звичайних спалахів, який завдасть величезної шкоди технологічної цивілізації. Такі події, звані суперспалахами, зазвичай реєструвалися у молодих і активних зірок. Спочатку вважалося, що в Сонячній системі вони неможливі. Тривожне дослідження опублікували в журналі The Astrophysical Journal.

Суперспалах може відбутися в найближчу сотню років.

сонце
сонце

Астрономи з'ясували, що суперспалах з енергією до 10 в 35-го ступеня ерг можуть відбуватися раз на кілька тисяч років у зірок, які обертаються так само повільно, як і Сонце. Частота спалахів з збільшенням її сили зменшується за степеневим законом, тобто чим сильніше спалах, тим рідше вона відбувається. Тому астрономи прийшли до висновку, що Сонце раз на кілька тисяч років, здатне створити катастрофічні події.

Сонце
Сонце

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Суперспалах не призведе до масового вимирання і екологічної катастрофи, незважаючи на те, що вона буде в тисячі разів сильніше звичайної сонячного спалаху. Вона не спалить лісу і не обдаст всіх людей і тварин на Землі шкідливим ультрафіолетовим випромінюванням. Проте її наслідки виявляться важкі для людської цивілізації, чиє існування тісно пов'язане з супутниковими та іншими технологіями. Сплеск високоенергетичного випромінювання виявиться фатальним для електроніки та телекомунікаційних систем і може стати смертельно небезпечним для астронавтів на орбіті.